Közérzet · 2022.08.03.

ORBÁN – Megszorítások pedig nem lesznek

Van viszont infláció elleni harc, forint megvédése, rezsiküzdelem, kataátalakítás, extraprofitadó, benzinársapka, hatósági ár. Egy friss közvéleménykutatás szerint az embereket már nem lehet megtéveszteni mindenféle szómágiával, a magyarok 80 százaléka szerint bizony kemény megszorítások sorozata az, ami most történik – írja a Nyomtass te is!

A választások előtt néhány nappal így fogalmazott Orbán Viktor: „Ha a baloldal nyerne vasárnap, akkor lenne megszorítás, ha pedig a jobboldal nyer, akkor nem lesz megszorítás….mert ők szoktak megszorítást csinálni.” Az emberek hittek neki, és a Fidesz megnyerte a választást. Napjainkban viszont már egyre gyorsuló ütemben zajlik az ébredés a Fidesz szavazótáborában is. Hiába ismételgeti Orbán hazug módon még ma is, hogy marad a rezsicsökkentés, a Publicus Intézet friss felmérése szerint az emberek már nem hisznek neki. A válaszadók kétharmada, 68 százaléka úgy véli, a Fidesz megszegte a rezsicsökkentésre vonatkozó legfontosabb választási ígéretét, és 80 százalékuk szerint igenis megszorításnak tekinthető a rezsitámogatás és a katázás korlátozása. Ezzel még a fideszesek 49 százaléka is egyetért. A megkérdezettek 70 százaléka nem elégedett azzal, ahogyan „az országban mennek a dolgok”.

Orbán Viktor még ebben a válságos helyzetben sem őszinte. Rendszeresen épp az ellenkezőjét mondja annak, mint néhány hónappal ezelőtt, mert azt hiszi, már senki nem emlékszik rá. Például 2021. november 19-én még így beszélt a rezsicsökkentésről: „Amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni. Ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan. Meg amikor azt mondják, hogy magas a benzinár, akkor használjuk kevesebbet az autót, üljünk többen egy autóban. Remek! Erről is van az embereknek egy véleménye. Tehát szerintem ezek nem jó dolgok.” Ma pedig ezt javasolja cinikusan az embereknek: „Aki az átlag felett fogyaszt, az csökkentse a fogyasztását, vagy keressen többet!”


Szinte minden napra jut egy újabb megszorítás. Bár Orbán azt ígérte, hogy október 1-jéig marad a 480 forintos benzin, a hétvégén a nem magánszemélyek által használt autók esetében eltörölték ezt a kedvezményt. Becslések szerint ez 800 ezer gépjárművet érint. Nem nehéz megjósolni, hogy a kis cégek a megemelkedett üzemanyagárakat beépítik majd a termékek árába, tovább növelve az inflációt.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Fatüzelésre állnak át az iskolák?

– Öntik a pénzt a hadseregbe

– Hoppon maradt napelemes pályázók

– Pánikszerűen vásárolják fel a tűzifát

– Az új tanév fontos dátumai

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen tölthető le.

Pápai Gábor rajza


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]