Közérzet · 2023.02.19.

Orbán évértékelő: Háborús észjárás népmesei elemekkel

Előre megíratta a mesterséges intelligenciával Orbán Viktor évértékelő beszédét a Telex. Nagyjából stimmel, hiszen a politikusok évértékelő beszédei sablonosak.

Na de azért a magyar miniszterelnök szürreális gondolatfutamait mégsem tudta igazán kiötölni a szegény ChatGPT nevű alkalmazás. Hiszen a gép politikailag korrekt mondatokra van beállítva.

Olyan szürreális kijelentést a mesterséges intelligencia PC agya nem tud kitalálni, mint például: „A magyar Frank, a mi Ferink épp most próbálja meg összefogdosni a gazdátlanul maradt lovakat.” Ezt igazából megérteni is nehéz. Miért beszél a magyar miniszterelnök rébuszokban az ellenfeleinek tartott ellenzékről? Úgy érzi, szórakoztatnia kell a közönségét?


Csók Putyinnak

Az ukrajnai háborúval, a szankciókkal és a NATO-val kapcsolatos logikai bakugrásai vélhetően összezavarnák a legharcedzettebb mesterséges intelligenciát is. Hiszen követhetetlen amit mond, miszerint a NATO-tagság létfontosságú: de nem háborús koalíció.

„A NATO védelmi szövetség, ezért léptünk be, ezért éreztem történelmi elégtételt, amikor 45 évnyi szovjet megszállás után aláírhattam a csatlakozási kérelmet. De a NATO nem arra van, hogy közösen a tagállamok megtámadjanak egy harmadik országot. Ha valaki háborús cselekményt akar véghez vinni, azt a NATO-n kívül kell megtenni” – idézi a Telex Orbán évértékelő beszédét.

Nem is értem. Senki nem mondta volna meg neki, hogy nem a NATO-tagállamok támadták meg Oroszországot, hanem fordítva történt? Oroszország támadott meg egy NATO-tagságra törekvő államot.

Brüsszeliták vékony pallón

Nem is tudom, hol találják a szövegírói az olyan szavakat, mint amiket a miniszterelnök szájába adnak, hogy „brüsszeliták”, meg „Európa vékony pallón egyensúlyoz”? Lehet, hogy a népmesékben?

Ugyancsak népmesei elemekkel tűzdelve magyarázta el a jónépnek az ijesztő gazdasági folyamatokat is. Azt, hogy miért ér egyre kevesebbet a fizetésük, hiába emelik névleg:

– Az infláció olyan, mint a tigris, ha nem találod el, felfal téged.

Mit mondjak? Én jobban szeretem, ha nem nyílvesszővel, hanem a közgazdaság tudományából ismert intézkedésekkel harcol a kormány az árak emelkedésének mérséklése érdekében.

Egyébként meg tényleg szinte mindegy, hogy mit beszél egy politikus. Ennél lényegesebb talán, hogy mit gondol. Ha mi azt tudhatnánk! De nem tudjuk.

Mintha nem ugyanaz az ember volna

A szó elszáll. Pech, ha megmarad. Takarítás közben megtaláltam Orbán Viktornak 2005-ben, tehát majdnem két évtizeddel ezelőtt a Fidesz elnökeként írt eszmefuttatását „A következő tíz évről”. Na, ugyan hol jelent meg? A Népszabadság Fórum oldalán. Mintha nem ugyanaz az ember volna. Ilyeneket fejteget benne: „Európa akkor tudja több mint 2000 éves küldetését teljesíteni, ha megtartja Amerika barátságát, ezzel erősíti biztonságát és védi szabadságát. Úgy tűnik, Amerikának is szüksége van Európára, mert miként Európa, úgy Amerika is engedhet rossz hajlamainak. Aki erősebb másoknál, az egy idő után védtelen lehet saját túlzásaival szemben. Tehát elsősorban együttműködésre van szükségünk. Bölcsességre, barátságra és belátásra. Ezért az atlanti szövetséget erősíteni kell, és a szövetség középpontjába továbbra is a NATO-t kell állítani.”

Ezt írta 18 évvel ezelőtt. Hogy „együttműködni és egymást erősíteni”. Azóta egyfolytában harcol. Szinte mindenkivel. Az a gyanúm, hogy önmagával is. Az egykori énjével. De egyáltalán, melyik énje az igazi? Az akkori volt a hamis és a mostani az igazi? Vagy fordítva? Talán kérdezzük meg a mesterséges intelligenciától.

A vezető képen Orbán Viktor évértékelő beszédét mondja. Fontosabb amiről hallgat. Fotó: vg.hu






[fbcomments]