Kultúra / Egyéb · 2023.06.09.

OPERAHÁZI BOTRÁNY – Rost Andrea is kilépett

Az operaházi botrány kirobbantója Ókovács Szilveszter, a kurtán-furcsán újra megválasztott főigazgató, aki kirúgta riválisát, Kesselyák Gergely első karmestert. A főigazgatói posztra kiírt pályázaton a szakmai bizottság Kesselyákot találta legjobbnak, de Csák János miniszter az ajánlatot figyelmen kívül hagyva mégis Ókovácsot nevezte ki újra.

operaházi botrány, OPERAHÁZI BOTRÁNY – Rost Andrea is kilépett
Ókovács Szilveszter az Operaház pozíciójában megerősített főigazgatója rövid úton megszabadult riválisától. Szerinte nem azért mert Kesselyák is pályázott. Fotó: 444 MTI/Mónus Márton

Az operaházi főigazgatói pályázatokat elbíráló szakmai bizottság az Index információi szerint egyhangúlag, maximális szavazattal Kesselyák Gergelyt találta a legalkalmasabbnak a pozícióra, és az ajánlást ismertette Csák János kulturális és innovációs miniszterrel. Ezek után a tárcavezető nagy meglepetésre a Facebookon azt jelentette be, hogy Ókovács Szilveszter marad az Operaház főigazgatója – mindenféle indoklás nélkül.

Nem kellett sokat várni és a pozíciójában megerősített régi/új főigazgató mondvacsinált indokkal kirúgta Kesselyákot. Az emiatt kirobbant botrány hírére reagálva Ókovács Szilveszter a Mandiner című lapnak azt nyilatkozta, megingott a bizalma kollégájában, mert úgy érzi, kiviszi a híreket a nyilvánosság elé az operaházi bizalmas beszélgetésekről. És egyébként is most az új ciklus kezdetén másik karmestert kíván felkérni a munkára. Ezt állítása szerint már a bizottsági meghallgatáson is elmondta, még áprilisban, amikor még senki sem tudhatta az eredményt. Hozzáfűzte, „Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban”. Natessék, karnagy úr!

Ezzel még nem ért véget a botrány, mert Rost Andrea is otthagyta az Operaházat és a főszerepéről is lemondott – tudta meg a Színház folyóirat online kiadása. „A világhírű szoprán Kesselyák Gergelyhez hasonlóan pályázott az intézmény főigazgatói posztjára. Két nappal azután, hogy Ókovács a Magyar Állami Operaház régi/új főigazgatója, azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését, a világhírű szoprán, Rost Andrea bejelentette: az új évadban már nem énekel az Operaházban.” Már nyáron – a főszereplésével meghirdetett – A varázsfuvola című előadásokon sem lép színpadra. Hozzáfűzte, nem arról van szó, hogy visszavonulna. A közönség nyáron vidéki fesztiválokon találkozhat vele, a VeszprémFest keretében számos produkcióban láthatják a nézők.

Részünkről csak annyit fűznénk hozzá ehhez az egészhez, Rost Andreában még van tartás, betyárbecsület és szolidaritás, ami már kevés embernél tapasztalható ebben az országban. Ez az egész operaházi botránysorozat nem függetleníthető a kultúrában már huzamosabb ideje érzékelhető leszámolássorozattól, ami a hatalmi pozíciókért folyik és még véletlenül sem az értékek mentén.

Vezető kép: Rost Andrea bejelentette: az új évadban már nem énekel az Operaházban. Fotó: Zih Zsolt / MTI

Kép forrása: MTI/MTVA

[fbcomments]