Életmód · 2015.07.24.

ÖNIMÁDÓK – Páva, eszel te rendesen?

„Páva”! Egyre többször hallani fiatalok körében ezt a szót, mint jelzőt, gondoltam, körbejárom a rejtélyt, ha nem a gyönyörű faroktolláról, harciasságáról híres madárról, és nem is Pécs városának polgármesteréről van szó, akkor vajon mi, azaz ki a „páva”, és kik a „pávák”?

Először gyermekeimhez fordultam segítségért, tőlük kicsit fricskázó komment kíséretében internetes hivatkozásokat kaptam, így a weblapok tanulmányozása után kiderült, hogy a pávaügy a Justin Bieber-jelenséggel kezdődött.

Őrült szenvedéllyel kutattam a pávát, és nyár lévén a Balaton partja tűnt a legkiválóbb vadászterületnek. Szúrópróba-szerűen szólítottam meg fiatalokat, hogy megtudjam, kik a pávák és hol találhatóak? Végül a telefonjukat nyomkodó, zenét cserélgető 20 éves forma, maligántól vidám fiúk siettek a segítségemre, sőt, még mutattak is éppen arra járó példányokat.

jbstyl_5 (3)

Szabados fogalmazásukon némileg finomítva elmagyarázták, a páva olyan fiú, aki több időt tölt a tükör előtt, mint bárhol másutt, ad a külsőségekre, a megjelenésre, folyamatosan szépítkezik, a haja állandóan belőve, csőnadrágot hord és mindenféle tarkaságot visel magán. Ja, és nem mellékesen, új barátaim nagyon nem kedvelik őket!

hippiA nyugat felől betörő új divatirányzatok iránt mindig a fiatalok voltak és lesznek a legfogékonyabbak, évről évre egyre megdöbbentőbb, egyre feltűnőbb irányzatok jönnek, de ez régen is így volt. Az elmúlt 50– 60 évet akár korszakokra is lehetne bontani, elég csak egy irányzatot megnevezni, és az idősebbek már vágják is, melyik évtizedről van szó: jampi, hippi, popper, rocker, punk, diszkós, hip-hop, és ki tudja még milyen korszak, és nem is olyan régen ért véget a sokakat megbotránkoztató „nem transzvesztita, nem depressziós, csak emós” divatőrület. Valamennyi irányzat messziről felismerhető az öltözködés alapján, mindegyik az önkifejezés, az akkori kor szellemében, esetleg lázadva az ellen, a valahova, valakihez tartozást fejezte ki.

Elrendezés 1

A pávakorszak azonban egészen más: ránk tört az elnőiesedett, önimádó fiatalemberek divatirányzata, amely nem csak a hétköznapi fiatalokat hülyítette meg: közéleti személyiségeink is szép számban páváskodnak.

habony_hazipavak_1

hazipavak_2

Egy igazi „pávát” megszólaltatva aztán tiszta víz kerül a pohárba, és megtudom végre ennek a sokakat irritáló, főleg 14–24 éves fiúkat fertőző divatirányzatnak a lényegét. Ami röviden annyiból áll, hogy kitűnni a tömegből, különbnek, többnek lenni, illetve látszani. Egyáltalán nem tartja magát nőiesnek, sőt, folyamatosan kondizik, ennek bizonyítékául vékony kis karjaival már fel is rántja márkás pólóját és büszkén mutatja kocka hasát!

kockahasAmiről nekem nem is a kondi, hanem az „eszel te rendesen?” kérdés ugrik be. Elmondása szerint az alapkitétel jól kinézni, borostamentes babaarc, borotvált felsőtest, nem veti meg a körmöst, kozmetikust, a szoláriumot, fodrászt – lehetőleg hetente, új ruhákat, cipőket, lehetőleg az éppen futó márkát, ha teheti, drága helyeken páváskodik, ennek híján a plázákban ténfereg. Elmaradhatatlan ismertetőjegye a szelfi, amivel közösségi oldalakon naponta számol be mind férfiasabb külsejéről.

lany_2

Végül az elmaradhatatlan csinos lány, akit úgy lehet „viselni”, akár egy éppen futó ruhadarabot, mert lányból lehetőleg olyan kell, aki körberajongja, hiszen a pávaszemlélet szerint az önimádó férfiembert (?) csodálni kell és bókokat szórni felé. Olyan lány kell, aki „brutálisan jól néz ki”, aki beleillik a divatos külsőbe, aki elviseli, hogy a legjobb esetben is második, esetleg harmadik lehet a narcisztikus divatőrült barátja mellett, igaz, virágot még nem kell neki vinni, de ismerve a világ haladását, szerintem már ettől sem vagyunk olyan távol.

 


[fbcomments]