Tech · 2021.07.27.

ALGORITMUS – Kiábrándult fideszes konzultációs íveket töltöget

Nem reklámszöveg, a youtube-on követhették, amint a Nerbot nevű etikus hacker számítógépes programja folyamatosan tölti ki a nemzeti konzultációs íveket a járvány utáni életről.

Félelmetes, noha lassan kezdünk hozzászokni a számítógépes programok abszurditásaihoz. Egy magyar állampolgárok helyett dolgozó algoritmus a leírás szerint teljesen véletlenszerűen válaszolt a kormány konzultációs kérdéseire.  Nem titokban zajlott, vasárnap estétől láthatták az élő adást 12 órán át a youtube-on. 

Hasonló eset már a legutóbbi nemzeti konzultáció idején is történt. A rendőrség nyomozását akkor vádemelés követte. Kiderült, egy 40 év körüli, budapesti, hobbiból programozni tanuló férfi írta a kódot. Kíváncsi volt, szórakozott. Állítása szerint nem kellett nagy programozói jártasság a válaszok automatikus kitöltéséhez és visszaküldéséhez. A konzultáció online felületét nem védte semmi, hiányzott a reCaptcha, vagyis az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat az oldalra történő belépéskor. 

Tomanovics Gergely szerkesztette és működtette a NERbot 2.0 programot. Az adás során azt is közölte, hogy az elküldött válaszok nem esnek egybe álláspontjával. A kormány informatikai rendszerének hiányosságait kívánta bemutatni. 

Tomanovics nem ismeretlen a kormány sok tagja, többek között a miniszterelnök számára. 2016-ban hagyta ott a Fideszt, addig a párt kommunikációs szakembereként dolgozott, a kampányok oszlopos tagja volt. Magáról azt mondja: „egykor elkötelezett, mára kiábrándult fideszes, aki próbál racionálisan gondolkodni”. Ő úgy véli, nem követett el bűncselekményt, a kormány másként értékeli és feljelentést is tettek.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyes szereplők különböző módszerekkel próbálják ellehetetleníteni a járvány utáni életről szóló párbeszédet. A minimálbér-emelés, a családi adóvisszatérítés, a hitelmoratórium vagy a gyermekek védelmének kérdése magyarok millióinak életét érintik, ezért is biztatunk mindenkit arra, hogy mondja el véleményét” – olvasható a kormányzati honlapon. 

Azt viszont nem olvastuk, hogy az előző eset óta miért nem változtatták meg az online konzultációs oldal elérhetőségét, miért nem védik azt hatékonyabb programmal.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!