Kultúra · 2021.11.21.

OMMA – Csodát fognak látni!

Jöjjenek el az OMMA mai bemutatójára, és szóljanak az ismerőseiknek, barátaiknak is, mert csodát fognak látni! – mondta egy tegnapi beszélgetésen Tolnai Ottó Kossuth-díjas író a közönségnek a Csermák Antal Zeneiskolában.

A beszélgetés apropója a HÍD – Vajdasági Alkotók Veszprémben című rendezvénysorozat volt, amelyet a Pannon Várszínház szervezett. Nagy József koreográfiáját, az OMMA című előadást ma délután ötkor láthatja a közönség a Hangvilla nagytermében.

Az eseményen, amelyet Géczi János költő, író vezetett, és amelynek harmadik szereplője Nagy József volt, nemcsak az OMMA-ról esett szó, hanem a két alkotó több évtizedes barátságáról, a vajdasági Magyarkanizsáról, Tolnai Ottó és Nagy József szülővárosáról, a közös gyökerekről, élményekről, irodalomról, fotózásról, festészetről, utazásokról is.


Tolnai Ottó „meséjét” legszívesebben napokig hallgatnánk, mint ahogy Esterházy Péterét is szívesen hallgattuk anno. A 81 éves író ezúttal a Nagy Józseffel közös történeteit osztotta meg a hallgatósággal, és segített neki megismerni Nagy Józsefet. A művészt, akit a világ Josef Nadjként ismer, aki a világhírű Marcel Marceau pantomimművész tanítványa volt Párizsban, aztán Franciaországban „ragadt” pár évtizedre, és előadásaival onnan hódította meg a Föld szinte minden kontinensét. Néhány éve visszaköltözött a szülővárosába – kizárólag a Tisza miatt –, és felhagyott a koreografálással. Hosszú évek kihagyása után, afrikai élményei hatására született meg az OMMA, amelynek magyarországi bemutatója ma lesz Veszprémben.

Minden bizonnyal Tolnai Ottó hatására és Géczi János ügyesen kíváncsi kérdéseire válaszolva kezdett el tegnap este mesélni alkotói módszeréről, afrikai élményeiről, arról, hogyan született meg az OMMA. Akik ismerik őt, tudják: nem kenyere a beszéd, ő inkább táncban, fotóban, festményben szereti kifejezni magát. Tulajdonképpen nem csak ma lesz részünk csodában, de tegnap is a részesei voltunk…

A képen balról jobbra: Nagy József, Tolnai Ottó és Géczi János. Fotó: a szerző


[fbcomments]