Közérzet · 2015.08.04.

OLVASÓNKTÓL – Balesetveszélyes útszakasz a Somló lábánál

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém Megyei Igazgatósága 2014. 04. 10. VES-376/2/2014 számú válaszlevelében elutasította a szőlősgazdák által a 8411-es Somlóvásárhely–Nemesszalók–Szergény 1+457 kilométerszelvényre kért sebességkorlátozási kérelmet. Az igazgatóság nem tartotta indokoltnak a sebességkorlátozás bevezetését.

A gazdák fő indoka az volt, hogy a közeli, beláthatatlan kanyar miatt az úttest közelében létesített borozóhoz a szemközti oldalon kialakított parkolóból átkelni szándékozó vendégek veszélybe kerülhetnek. E szakaszon nemcsak a borkimérő üzemel, hanem az út két oldalán összefüggően pincék is vannak. Hozzátesszük, az útburkolat állapota is hagy kívánnivalót maga után. Erősen nyomvályús, a csapadékvíz is megáll benne, illetve nagy a szintkülönbség, az úttest burkolata lesüllyedt. Karbantartási munkálatok nem történtek az eltelt egy év alatt.

Az út erősen nyomvályús, a csapadékvíz is megáll benne, illetve nagy a szintkülönbség, az úttest burkolta lesüllyedt

Az út erősen nyomvályús, a csapadékvíz is megáll benne, illetve nagy a szintkülönbség, az úttest burkolta lesüllyedt

Közvilágítás sincs ezen a szakaszon. Közel egy évtizede egy személygépkocsi kisodródott itt, letarolta a kerítéseket, és a pincebejáratnál állt meg. Nagy erőgépek és kamionok, sokszor nagy sebességgel közlekedő gépkocsik járnak errefelé. Érthetetlen a gazdák számára, hogy jobb útburkolattal rendelkező utakon ugyanakkor 30–40 km/h sebességkorlátozást vezetnek be az úthibák miatt. Reményeik szerint az illetékesek végre megkeresik azt a megnyugtató megoldást, amely a szőlősgazdák és az úttest szélén közlekedők testi épségét egyaránt garantálni tudja.

Még nem történt baj, reméljük, idejében hívtuk fel az illetékesek figyelmét!

Szerző, fotó és videó: György István Péter

 


[fbcomments]