Kultúra · 2019.05.14.

OLVASÓLÁMPA – Turczi István lesz a vendég

Turczi István József Attila-díjas költő, író lesz az Olvasólámpa vendége május 16-án, csütörtökön 18 órakor a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palotában (Vár u. 29.). Az est moderátora Kilián László író, szerkesztő.

Turczi István irodalmi tevékenységének szerves része a szerkesztői, műfordítói, irodalomszervezői munka is. A legendás Parnasszus költészeti folyóirat és kiadó alapító főszerkesztője.


A rendszerváltás előtt a Művelődési Minisztériumban irodalmi és művészettájékoztatási munkatársként dolgozott. A Kilátó világirodalmi magazinjának külsős szerkesztő-műsorvezetője a Magyar Rádióban (1988–1993). A Bartók Rádiónál is dolgozott. Három évig a Playboy magyar kiadásának főszerkesztője. A Gondolat című műsort az ATV-ben, a Kanapé címűt a Duna Televízióban vezette néhány évig. Kreativitás- és kommunikációgyakorlatot tanított az ELTE-n, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2012-ig a Magyar PEN Club egyik alelnöke, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának elnöke. Aktívan és eredményesen dolgozik a Költők Világkongresszusában, az Európai Költészeti Akadémia rendes tagja.

2018-ig 21 verseskötete jelent meg, prózakötetekből 7 regényt jegyez, 11 drámáját és rádiójátékát jelentették meg, mutatták be, illetve hangzott el.

Dalszövegeket is ír. Lerch István, Malek Andrea, Szekeres Adrien, Gáspár László, Radics Gigi, Tóth Vera, Zámbó Jimmy és Miklósa Erika írtak zenét hozzájuk, illetve énekelték azokat.

Művei spanyol, héber, mandarin, német, román és angol nyelven is megjelentek.

Budapesten él, többek között a Vár Ucca Műhelynek is szerzője.


[fbcomments]