Kultúra · 2020.11.04.

OLVASÓLÁMPA – Praznovszky Mihály irodalomtörténész

A következő Olvasólámpa vendége Praznovszky Mihály irodalomtörténész lesz november 5-én, csütörtökön 17 órától. A beszélgetést az érdeklődők a járványhelyzet miatt online követhetik.

Az est moderátora Kilián László szerkesztő lesz. Az eseményt a Művészetek Háza Veszprém Facebook-oldalán online követhetik.


Sokan emlékeztek a költők veszprémi találkozására. Kodolányi János is írt róla a Visszapillantó tükör című művében. M. Pásztor József tíz évvel ezelőtt pedig közölte a veszprémi programfüzet címlapját is könyvében. A vak Szántó György (akinek „bombázó” feleségét mindenki körülrajongta) is megemlíti az Öt fekete holló című művében a veszprémi éhezős kalandot, de azt azért hozzáfűzi: éhezni éheztek, de nem szomjaztak. És leírja, miként ültek hárman a Színházkertben, kicsit kapatos állapotban és termékeny eszmecserét folytattak a világ gondjairól: Ő maga, Illyés Gyula, s József Attila.

József Attila veszprémi látogatásának nincs irodalomtörténeti jelentősége, még életrajzi ismereteiben sem hoz változást. Egyszerűen csak érzelmi többletet ad a veszprémiség megéléséhez: annyi kiválóság mellett íme, a költő emléke is itt van velünk valahol, a város falai között.”

(Részlet az Írók és kultuszok című Praznovszky Mihály-kötet József Attiláról szóló írásából.)


[fbcomments]