Covid · 2022.01.21.

OLTÁSI IGAZOLVÁNY – Három oltásra korlátlanul

Február 15-től oltási igazolvány lesz a neve annak a kártyának, amit eddig védettségi igazolványként ismertünk – közölte tegnap este a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Mit jelent a gyakorlatban ez a változás?

Azok, akik átestek a Covid-fertőzésen és ennek alapján jutottak védettségi igazolványhoz, elveszítik a kártyájuk érvényességét. Az érintettek szerint ez diszkrimináció. Nem mindegy, hogy a megfelelő szintű ellenanyag vakcináció után, vagy a fertőzésre adott válaszként termelődött a szervezetükben? – teszik fel a kérdést. A válasz egyszerű: az oltási igazolvány nem a védettséget, hanem az oltások meglétét igazolja. Az átnevezéssel az átoltottság növelése a cél.

Tegyük hozzá, a védettséget ennél jóval körülményesebben lehetne csak igazolni. Az ellenanyagszintet a fertőzésen átesetteknél és az oltottaknál egyaránt három-négy havonként ellenőrizni kellene, a védettségi igazolványokat pedig az eredmény ismeretében érvényteleníteni vagy meghosszabbítani. Hiába ez volna logikus, a mai magyar egészségügyben hol lenne erre kapacitás? Ezek után nézzük, mi vonatkozik a már beoltottakra!

– A jelenleg két oltással rendelkezők igazolványa a második vakcina felvételét követő hat hónapig érvényes. Meghosszabbítani csak a harmadik oltás után fogják, akkor viszont már korlátlan időre. Ha valaki a két oltással fertőződik meg, igazolványának érvényessége az igazolt fertőzéstől számított hat hónapig tart.

– A megerősítő harmadik oltás felvétele után az oltási igazolványnak nem lesz lejárati ideje.

– Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén hat hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

– 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Változott a Csolnoky Ferenc Kórház oltópont nyitvatartása. Ezen a linken minden fontos információ megtalálható az oltásokkal kapcsolatban.

A veszprémi háziorvosok januárban oltási hétvégéket tartanak, melynek részleteit a város honlapján teszi közzé a polgármesteri hivatal, folyamatosan frissítve a táblázatot.

Illusztráció: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu


[fbcomments]