Közérzet / Egyéb · 2021.02.25.

OLTÁSDILEMMA – Kínai? Igen, vagy nem?

A napokban több nyugdíjas kap értesítést a háziorvosától, hogy időpontot kaphat a koronavírus elleni vakcina felvételére, és orvosa arról is tájékoztatja, hogy a kínai Sinopharm koronavírus elleni védőoltását tudja beadni neki. Az orvos azt is közli, hogy döntést kell hozni, beadatja-e magának a kínait, vagy esetleg vár a féltucatnyi más vakcina valamelyikére. Nem csak a nyugdíjasnak vannak kétségei, számos szakember sem tud tisztán látni, minden kérdésre pontos választ adni ebben a témakörben.

Ám talán igaz a mondás, hogy jelen ismereteink szerint az oltás (még) senki halálát nem okozta, míg az elmúlt napokban növekvő tendenciát mutatott a vírussal fertőzöttek elhalálozása.


A hazipatika.com internetes oldal számos olyan információval szolgál, amely alapján talán könnyebb lesz döntést hozni oltásügyben. Igaz, a Sinopharm vakcina biztonságosságáról, hatékonyságáról és várható mellékhatásairól nincsenek hivatalos adatok, de gyorsan kell dönteni, mert ha a nyugdíjas a számára „szimpatikusabb” oltóanyagot várja, akkor megtörténhet, hogy a sor végére kerül, és ki tudja, mikor jut újabb oltási lehetőséghez.

Magyarországon hivatalosan jelenleg öt vakcina érhető el, és a múlt hét végéig 737 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett. Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett Pfitzer–BioNTech-, Moderna- és AstraZeneca-vakcina mellett rendelkezésre áll az OGYÉI által sietve jóváhagyott Szputnyik V és a Sinopham-oltóanyag is, amivel a háziorvosok a héten kezdtek oltani.

A sok, bizonytalanságra okot adó tényező miatt különösen fontos – ahogy minden más vakcina esetében –, hogy az érintettek a lehető legpontosabban tájékozódjanak lehetőségeikről, és ha kérdéseik, kételyeik vannak, még azelőtt konzultáljanak háziorvosukkal, mielőtt megkapják az oltást, olvashatjuk a HáziPatika írását, amelyben választ próbál adni arra a kérdésre, mit tudhatunk ma a kínai vakcináról.


[fbcomments]