Közérzet · 2020.10.29.

OLIVA – Kell egy csapat, és kell egy hely is!

Húszéves az Oliva Hotel és Étterem. Az évforduló alkalmából Mészáros Zoltán, a hely tulajdonosa szűkkörű partira hívta meg a város egykori és mostani vezetőit, intézményvezetőket és vállalkozókat, akik felelevenítettek pár kedves történetet a hellyel és tulajdonosával kapcsolatban.

Mészáros Zoltán még gimnazistaként szeretett bele az akkor az épületben működő Pusztai Vendéglőbe – a nemrég elhunyt Vogel Róbert mutatta meg neki a helyet –, ahol esténként Gömbös Karcsi bácsi zongorázott és Nyitra Bandi bácsi bőgőzött, és ahol a veszprémi ügyvédek, színészek olyan jókat iszogattak, beszélgettek. A vendéglő híres fogása, a Pusztai csülök cipóban káposztával az Oliva étlapján is szerepelt pár évig.


Elmondta, hogy a most folyó felújításhoz (az étteremé már készen van) a Kisfaludy-program pályázatán 96 millió forintot nyertek, amihez 80 milliót ők maguk tesznek hozzá.

A borászok közül csak kettőt hívott meg, az ifjú Figula Mihályt és Jásdi Istvánt, mert az Oliva megnyitóján a vendégeket az idősebbik Figula Mihály kínálta meg boraival és mert ennek a két borászatnak a borai a nyitás óta szerepelnek az étterem kínálatában.

– Az elmúlt húsz évben 600 ezer embert etettünk meg és 25–30 ezernek adtunk szállást – mondta meg a tulajdonos.

– Mészáros Zoltán kijárta a vállalkozók iskoláját, és mára maga is tananyag lett – mondta Porga Gyula polgármester. – A Régi idők focija című filmben hangzott el: kell egy csapat. Én hozzátenném: kell egy hely is.

Dióssy László, akinek a polgármestersége alatt nyílt meg az Oliva, megjegyezte: az étterem teraszáról indult el a VeszprémFest, és a fellépő művészek innen vitték el a város hírét szerte a világba.

Az elmúlt húsz évben az önkormányzat, az egyetem, a Mendelssohn Kamarazenekar és számtalan vállalkozó vitte el barátait, vendégeit, üzletfeleit az Olivába ebédelni – az egyik vállalkozó elárulta, hogy 15 év alatt a cége 37 millió forintot költött el az Oliva Hotel és Étteremben.

– Ebben a helyzetben, amelyben most élünk, egyre fontosabbak a helyi vállalkozások – hangsúlyozta ifj. Figula Mihály. – Járjanak hát étterembe, fogyasszanak sok bort! Szerintem csak a minőségi munkában van fantázia.

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)


[fbcomments]