Sport · 2021.08.02.

Olimpiai morzsák – Piszkos anyagiak

Éremmel búcsúzhat Berecz az olimpiától, és vele búcsúzik a finn dingi hajóosztály is az ötkarikás játékoktól. A NOB a versenyzők biztonságára, de leginkább a költségek csökkentésére hivatkozott a törlésnél. 

Milliók, milliárdok vezetnek a dobogó legmagasabb fokához, noha amatőr versenyzők vetélkednek az olimpiai érmekért. Tudjuk, ma már a tehetségen kívül a felkészülésre fordított rengeteg pénz is jelentősen befolyásolja a helyezéseket. Magyarországon sincs ez másképp. Érdemes elgondolkodni, megéri-e egy-egy olyan versenyzőre költeni, akinek felkészüléséhez itthon hiányoznak az alapvető feltételek. 

Talán távoli és hideg a példa: Miklós Edit alpesi síző olimpiai 7. helye jól hangzott 2014-ben, de hiába kapott ezután több támogatást az államtól a síszövetség, attól még nem teremtek hegyek, amelyeken a tehetséges gyerekek síelhettek volna. A megemelt támogatás nem jelent meg a nemzetközi eredményekben.


Lehet, hogy másként alakul azoknak a kis vitorlázóknak a sorsa, akik most Berecz Zsombornak szurkolnak. Edzőik a szakmai büszkeségen túl árgus szemekkel figyelik versenyzését, mert azt remélik, a Detre fivérek 31 évvel ezelőtti olimpiai bronzérme után újra dobogóra állhat magyar vitorlázó. Az pedig a sportágnak több központi támogatást hozhat.

A Tokiói-öbölben kedden a duplán utolsó futamban a legjobb 10 finndingis küzd az elemekkel a végső helyezésekért. A 35 éves sportoló negyedik olimpiáján szállt vízre. Pekingben és Londonban a laser típussal próbálkozott, de miután 195 cm magas, a „tanuló” hajókon nem volt egyszerű kormányoznia. A NOB meg is szüntette. Átült finn dingibe, amelyik valamivel kisebb, mint a kalóz, öt méter hosszú. Berecz két éve Japánban megnyerte az előolimpiát, világ- és Európa-bajnoki győzelme után annak ellenére esélyes a dobogó valamelyik fokára, hogy Magyarországnak nincs tengere. Ezt a versenyszámot pedig tengeren rendezik, ezért Zsombor szinte az egész évet Mallorca, Valencia, a Kanári-szigetek térségében tölti a felkészüléssel. Ennek ára nem kevés: a nagyszerű vitorlázó éves felkészülése nagyjából 70 millió forint. Összehasonlításképp: a Magyar Vitorlás Szövetség központi támogatása 50 millió körül van évente. A család, a klub és a szövetség mellett jó néhány szponzor támogatásának köszönhető az első magyar világbajnoki vitorlás aranyérem. A drukkerek most Berecz Zsombor sikeréért szorítanak, leginkább persze azt remélik, hogy a dobogós helyezés sokat segíthet a sportág népszerűsítésén túl a költségvetés bővítésében. Abban bíznak, hogy megsokszorozná az állami támogatást.

Fotó: Kovács Tamás/MTI


[fbcomments]