Egyéb · 2016.01.28.

OLIMPIA – Három Veszprém megyei helyszín

Három Veszprém megyei helyszínt jelölt ki a 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatos beruházás terveiről szóló dokumentum, amelyet szerdán fogadott el a fővárosi közgyűlés. Csütörtökön a veszprémi közgyűlés támogatta a javaslatot, így a kibővített Veszprém Aréna adhatna otthont a kézilabda-selejtezőknek. Balatonudvariban zajlanának a golf versenyszámok, míg Balatonfüred a vitorlázás és a nyílt vízi úszás helyszínéül szolgálna.

A végső döntésre 2017 szeptember közepén kerülhet sor a perui Limában. Korábban hat város pályázott, Budapest mellett Párizs, Róma, Los Angeles, valamint a később visszalépett Boston és Hamburg.

A javaslat a 2024-es olimpia helyszíneit többnyire a meglévő adottságokra építi. Olimpiai parknak Csepel északi részét jelöli ki, itt több új beruházást terveznek. A többi budapesti helyszín láncszerűen kapcsolódik egymáshoz, az 1-es villamos vonalán. A helyszínválasztás még nem végleges, de a fejlesztésekről szóló terjedelmes (223 oldalas) dokumentum ezeket nem részletezi.

Balatonudvariban a Royal Balaton Golf Club a tervek szerint lelátót kapna, és az utóhasznosítás során továbbra is képes lesz az intézmény hazai és nemzetközi versenyek lebonyolítására. Balatonfüreden a hajógyári kikötő szolgálna helyszínül, fejlesztésként pedig szintén ideiglenes lelátó épül(het)ne. A tanulmány Veszprém esetében is meglévő ingatlant szeretne hasznosítani, miközben már korábban elhangzott, hogy az arénában kapacitásbővítés várható a reménybeli 2024-es sportesemények nélkül is.

A veszprémi tervezett helyszín, az aréna. Forrás: Olimpia 2024 Budapest helyszín-kiválasztási javaslat

A veszprémi tervezett helyszín, az aréna. Forrás: Olimpia 2024 Budapest helyszín-kiválasztási javaslat

A megyei helyszínek megközelítése Veszprémig részben megoldott, viszont a jelenlegi állapotok mellett nem tűnik túl reálisnak a Veszprém és Füred közötti közlekedés sem közúton, sem tömegközlekedéssel. A veszprémi elkerülő katasztrofális állapotban van, és nincs vasúti közlekedés sem a két város között. Mindhárom helyszínre jellemző a parkolók hiánya, ami további káoszt okozhatna egy ekkora rendezvény során (és akkor a szállodai helyekről még nem is szóltunk).

Balatonfüreden egyebekben 2017-ben a vizes világbajnokság nyílt vízi úszás számait fogják rendezni, tanulságos főpróba lehet mind a szervezés, rendezés, mind pedig a közlekedés és a vendéglátás területén. Kevesebb, mint másfél év van hátra az esetleges beruházásokra.


[fbcomments]