Sport · 2022.11.20.

OLAJORSZÁGBAN – Kezdődik a 22. futball-világbajnokság

Az információk tükrében úgy tűnik, a magyar futballszurkolók fejében még mindig nem tudatosult igazán, hogy arab ország először házigazdája a futball-világbajnokságnak. Ma délután a Katar–Ecuador-összecsapással elkezdődik a 22. labdarúgó-világbajnokság.

Ezen persze nincs mit csodálkozni, mert a magyar válogatott utoljára 36 éve járt a világ második legnézettebb (az olimpia az első), de legnépszerűbb tornáján. Már a kilencedik alkalom, hogy most sem láthatjuk ott a mieinket, ahol egy hónapig 32 csapat küzd a végső sikerért.

Foci sincs politika nélkül

A futball sem kivétel: körüllengi a politika, amely a mostani rendezvény rajtja előtt különösen felerősödött. Kezdve azzal, hogy tíz évvel ezelőtt sokak megdöbbenésére a muszlim ország kapta meg a rendezés jogát. A legvadabb vélemények szerint kemény pénzt fizettek azért, hogy mától náluk lehessen a világ elitje. De az ukrán szövetség is hallatta a hangját: követelte Irán kizárását a tornáról, mert az országuk fegyverekkel támogatja az oroszok invázióját Ukrajna ellen.


Modern rabszolgaság?

Megdöbbentő adatok látnak azzal kapcsolatban is napvilágot, hogy a tíz év alatt, amíg felépültek a káprázatos szépségű stadionok és a hozzá tartozó infrastruktúra, addig több ezren haltak meg a mostoha munkakörülmények, a forróság és a páratartalom miatt. Az indiai, pakisztáni, bangladesi, nepáli és más nemzetbeli vendégmunkások  – ha igaz – havi nyolcvanezer forintnak megfelelő juttatásért dolgoztak, miközben nem kaptak egészségügyi ellátást sem! Csak a külföldi munkahely által biztosított engedéllyel lehetett belépni és munkát vállalni, de Katart elhagyni is csak engedéllyel lehetett. Ezt nevezik modern rabszolgatartásnak. De rögtön tegyük hozzá, ha mindez igaz. Mert ilyen messziről ezt lehetetlen megítélni.

Sivatag közepén kinőtt káprázat

Ami viszont tény: harminc kilométeren belül, a sivatag közepén, a homokból kinőtt nyolc káprázatos, látványában és építészeti stílusában is lenyűgöző új stadion a kiszolgáló létesítményeivel együtt a hárommilliós közel-keleti országban. Amely az első pillanatban arra törekedett, hogy Katar örökké emlékezetessé tegye a ma délután kezdődő és a december 18-ai döntőig tartó futball-világbajnokság egy hónapját. Nem sajnálták erre a pénzt. Olajországban a világ eddigi legdrágább sporteseménye elképesztő összegbe, 68 ezer milliárd forintnak megfelelő dollárba kerül…

Döbbenet: nem lesz sör!?

Megérkeztek a szurkolók is, akik megdöbbenve vették tudomásul, hogy két nappal a rajt előtt kiderült, hogy a rendező ország a FIFA hozzájárulásával nem engedélyezi az alkoholfogyasztást a stadionokban. Pedig a világ egyik sörgyártója több millió dollárral támogatta a futball-világbajnokságot.

Kánikula és női játékvezető

Ebben az időszakban – télen – még sohasem rendeztek világbajnokságot. A forróság miatt van most a csúcstalálkozója a világ legjobb csapatainak, amelyek kiharcolták a továbbjutást, a részvétel jogát. Emiatt szakmailag is sok a kérdőjel, hiszen a klubcsapatok erőltetett menetben játszották végig a bajnokságokat. Ezért most fizikálisan meggyötörve, kifacsarva, alig egy hét pihenő után kell újra meccseket játszani. Remélhetőleg ez kevésbé befolyásolja majd a színvonalat. És azt kapjuk, amit ilyenkor várunk. A négyévenkénti élményt, izgalmakat, a sportág varázslatos szépségeit, kiszámíthatatlanságát. Mert mégis csak ez a legfontosabb. És ami még szebbé, látványosabbá teheti a tornát, hogy három női játékvezető is ott lesz a pályákon…

Donát Tamás 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]