Közérzet · 2022.07.19.

OLAJEMBARGÓ – Nálunk sem okozna problémát

Az Európai Unióban nem okoz és Magyarországon sem okozna ellátási problémát az orosz olajembargó. Hazánkban legfeljebb a MOL profitja csökkenne – írja a g7.hu.

Széles körben elterjedt vélekedés, hogy Magyarország ki van szolgáltatva az orosz kőolaj- és földgázszállításoknak és az egyoldalú energiafüggőségünknek politikai konzekvenciái is vannak. Ez azonban ma már nem így van, mert az elmúlt negyedszázadban, különösen az utóbbi tizenöt évben nagyon jelentős változások történtek az energiapiacon.

2021-ben az EU olajimportjának 27 százaléka származott Oroszországból, de a műszaki adottságok lehetővé teszik az olajbeszerzési portfólió módosítását, az orosz olaj kiváltását. Néhány eddig kizárólag vagy döntően orosz olajat felhasználó országban a teljes leváláshoz szükség van beruházásokra, de ezek két-három év alatt elvégezhetők. Ezért Magyarországon sem okozna ellátási problémát az orosz olajembargó, legfeljebb a MOL profitja csökkenne. A Barátság vezetéken érkező orosz olaj mindig is olcsóbb volt a Brent kőolajnál, de a háború kitörése után egy hónappal a szokásos hordónkénti 1–3 dolláros diszkont 35 dollárra növekedett. Ez azt jelenti, hogy a MOL finomítói árréseinek növekedése egy év alatt a szükséges beruházások költségének többszörösét eredményezné nyereségben, ha a kormány nem vagy nem ilyen mértékben áldozná be a „háború hasznát” az üzemanyag-árstop fenntartása érdekében.

Miklós László mérnök-közgazdász, 2002-2010 között az MVM Felügyelő Bizottságának elnöke, 2015-2019 között az FGSZ igazgatóságának tagja elemezte a g7.hu gazdasági portálon a témát.

A képen a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer összekapcsolása 2021. július 4-én. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


[fbcomments]