Közérzet · 2019.10.29.

OKTÓBER – Jól nyissuk ki a szemünket!

A látórendszerünk térben és időben eltérő, fragmentált, kétdimenziós jelsorozatok sokaságából hozza létre az egységes és folytonos háromdimenziós vizuális élményt.

Hogy ez milyen óriási teljesítmény, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tudomány a mesterséges látás és képfeldolgozás terén a technológia és az elektronika fejlődése ellenére is csak igen szerény eredményeket ért el.

Sokszor rosszul értelmezzük a jó látás fogalmát, mivel úgy véljük, az egyenlő a jó látásélességgel, ez azonban egyáltalán nincs így. A látásélesség mellett is lehet gond a periférikus látással, a mélységérzékeléssel (térlátás), a fókuszálás rugalmasságával, a vizuális memóriával, a szem-kéz-test koordinációval, a színlátással vagy egyéb látási képességekkel. Ezek a zavarok mind-mind akadályozhatnak bennünket abban, hogy a munkánkat kifogástalanul végezzük, legyen az számítógépezés, gépkezelés, járművezetés. A jó látás minden téren jelentősen hozzájárul a teljesítményünk javulásához, a szabadidőnk kellemes eltöltéséhez. Milyen gyorsan és hogyan rúgjunk, üssünk vagy dobjunk például egy labdát úgy, ahogy szeretnénk, hogy megfelelő sebességgel és hatásosan reagáljunk sportolótársunk akcióira? Arról nem is szólva, mit jelent a tökéletes látás egy autós számára. Mindenkinek hasznára válik, ha szakemberekkel konzultál, teljesen mindegy, hogy hány éves, hogy sportol-e, olvas, kerékpározik, kertészkedik, tévézik, gyermekre ügyel, főz vagy csak a szempilláit kívánja tökéletesen kifesteni – mindez megköveteli a jó látási képességeket.

Október a látás hónapja. A Földön minden ötödik percben megvakul egy felnőtt és minden percben egy gyermek – ha a világtalanok száma a jelenlegi tempóban gyarapszik, 2020-ban eléri a 75 milliót. Pedig a vakság, illetve a gyengénlátás kialakulása az esetek 80 százalékában megelőzhető, illetve hatásosan kezelhető.

Magyarországon mintegy 45 ezer súlyosan látássérült és 20 ezer vak ember él. 70 százalékuk idős, a munkaképeseknek pedig csak alig egytizedét foglalkoztatják. Annak, hogy a vakok teljes életet élhessenek, legnagyobb akadálya a szegénység. Legtöbbjük csekély rokkantnyugdíjból él, kevés támogatást kap, számos, az életüket megkönnyítő kiegészítőt nekik kell megvenniük.


[fbcomments]