Közérzet · 2022.10.12.

Október 14-én országos pedagógussztrájk lesz

Október 14-én országos pedagógussztrájk lesz. Az akciót a két nagy pedagógusszakszervezet hirdette meg. Ezt szolidaritási sztrájkok és akciók, valamint egész napos tüntetések fogják kísérni országszerte – írja a Nyomtass te is!

Tovább folytatódik a pedagógussztrájk, miután a kormány nem reagál semelyik követelésükre. Sőt több tanárt elbocsátottak, mert polgári engedetlenséggel tiltakoztak, és százával kézbesítik számukra az utolsó figyelmeztetéseket.

Október 5-e reggelén tömött sorban tiltakoztak tanárok, diákok, szülők, civilek a fővárosban a Széll Kálmán tértől a Keleti pályaudvarig tartó élőláncban. Délután betöltötték a Margit hidat és környékét, majd becslések szerint 40 ezren tüntettek a Kossuth téren. Hasonló méretű megmozdulásra készülnek október 14-én is. Elsődleges követelésük az elbocsátások visszavonása és az újabbak leállítása, a teljesen méltatlan, a kezdőknek még a garantált bérminimumot sem elérő fizetések megemelése és számos, az oktatás színvonalát romboló szabályzó megváltoztatása. Kifogásolják, hogy az állami kézbe vett iskolák fenntartói, a tankerületek nem fordítanak elegendő pénzt az épületek karbantartására, hibák javítására, emiatt pusztulnak az épületek. Károsnak tartják, hogy a központilag előírt tananyagok túlterhelik a diákokat és a tanárokat, nem felelnek meg a korszerű pedagógiai elveknek. Nem ritka, hogy 7–8 órája is van egy középiskolásnak, egy átlagos magyar pedagógus pedig heti 50–60 órát dolgozik. A fentiekből következik, hogy mára már krónikusnak mondható a tanárhiány. Nem ritka, hogy 10–15 tanár is hiányzik a testületből. Nagy problémának tartják azt is, hogy az oktatási rendszer egészét érintő intézkedéseket érdemi szakmai egyeztetés nélkül, sebtében hozza meg a kormány. Ennek következtében például a most 11. osztályba járók még nem tudják, hogy jövőre mire számítsanak a felvételin.


A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Megszűnik a szabad orvosválasztás

– Miért akadályozza Orbán a finnek és svédek NATO-tagságát?

– A főváros megegyezett a sztrájkoló kukásokkal

– Szeptemberben tényleg elszabadultak az árak

– Ebéd napi 800 forint alatt? – lehetséges

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

Október 5-én a veszprémiek is élőláncot alkottak az oktatás jövőjéért. Az akciót folytatják. Kövessék a Veszprém a közoktatásért Facebook-oldalt, ahol az adott nap reggelén közlik a pontos helyszínt és időpontot!

A képen az október 5-ei veszprémi élőlánc. Fotó: Posta Zsófia


[fbcomments]