Közérzet / Kultúra · 2021.10.25.

OKTATÁS – Ki kell fizetni a helyettesítési díjakat?

Az óvodáktól a középiskolákig ingyen túlóráznak a pedagógusok, ám a napokban a bíróság végzésben rögzítette, ez törvényellenes. Perközösségként próbapert nyert a szigetszentmiklósi tankerület hét pedagógusa. A tankerületeknek három évre visszamenőleg ki kell fizetniük a helyettesítési díjakat. Eszerint vége a rabszolgamunkának?

A magyar jogrend nem fogadja el a precedens fogalmát, ami azt jelenti, hogy noha erről sikerrel zárult egy per, a tanárok nem kapják meg automatikusan az elmaradt óradíjukat. A szigetszentmiklósi pedagógusok évekig pereskedtek, küzdelmük végül sikerrel zárult. Dr. Nyitrai Károly képviselte a tanárokat, az ő kitartásának köszönhetően a bíróság kimondta: a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként, a rendelkezésre állást pedig ügyeletként kell nyilvántartani. Amennyiben ezek időtartama alatt munkavégzés is történt, akkor az is rendkívüli munkaidőnek számít, és ki kell fizetni.

Továbbá a – jogszerűtlenül – ingyen ellátott helyettesítésekért, illetve az esetleges helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állásért, a sok helyen „H” betűs óráknak nevezett intézményben tartózkodásért ugyancsak három évre visszamenőleg ki kell kifizetnie a helyettesítési díjakat a munkáltatóknak.

Jelentős azonban azoknak a pedagógusoknak a száma, akik úgy vélik, majdhogynem reménytelen a pertársaságok megalakítása a tantestületek megosztottsága miatt. Erre számítanak a tankerületek is, akik az igazgatókat igyekeznek meggyőzni a nyugalom értékeiről. A nyugdíj előtt állók már csak a „centit” vágják, nem akarnak konfliktusba kerülni senkivel. A fiatalok örülnek, ha békén hagyják őket, szinte mindegyiküknek van másodállása. A középgeneráció pedig egyszerűen eltűnt, elhagyták a pályát.

A bizonyítás sem egyszerű, mert a pedagógusok többsége jegyzi ugyan naptárában a túlórákat, de nincs bizonyítékuk azok írásbeli elrendelésére. Leginkább reggel 8-kor értesülnek a tanári táblájáról, hogy melyik osztályba kell „beugraniuk”, az iskola vezetésének nincs ideje az írásbeli utasításra.

A visszamenőleges kifizetésről nem is álmodnak. Fejenként százezrekről van szó, a kormány biztosan nem fog fizetni, mondják. Már azt is eredményként könyvelnék el, ha a jövőben a bíróságok köteleznék az „emberügyi” minisztériumot a túlórák ellentételezésére.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mindenesetre azt ígéri, segítik a hozzájuk fordulókat.

Fotó: ma7.sk

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!