Közérzet · 2018.08.10.

OKTATÁS – Kétezer pedagógus hiányzik

Kevesebb mint egy hónap múlva becsöngetnek az iskolákban, mégis, megközelítőleg 2000 pedagógusra lenne szükség országszerte. Nem csak az állami iskolákban okoz gondot a munkaerőhiány, az alternatív oktatási intézményekben sem teljes még a létszám.

A Pénzcentrum.hu munkatársai a világhálón keresték meg, hol milyen szakos tanárt, pedagógust keresnek.


A fővárosban a tankerületi központok könnyebben tudják kezelni a szakos tanárhiányt, mint vidéken. Hiszen itt kivitelezhető, hogy a központhoz tartozó egyik iskolából egy másikba vezényeljenek egy pedagógust. Vidéken is ez lehet a megoldás, csakhogy ott általában több település között kell ingáznia a tanárnak. Ez rengeteg időt jelent, sok helyen a tömegközlekedés sem jó, így az ingázó tanár kimerült, ideges, fásult lesz – mondta a Pénzcentrumnak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hiányzó tanárt olyan kollégája pótolja, aki nem tudja megtartani a szakórát, például matematikaórára a rajztanár megy be, mert neki van lyukas órája.

Ilyenkor viszont a tanár legfeljebb gyermekmegőrzést végezhet – jegyezte meg Szabó Zsuzsa, aki arról is beszélt, hogy a szakma elöregedik, az átlagéletkor ma inkább az ötvenhez közelít, mint a negyvenhez, miközben nincs utánpótlás. A pálya nem vonzó a fiatalok számára, kevés a fizetés, sok a munka.


[fbcomments]