Életmód · 2021.07.02.

Okospóló vigyáz az egészségünkre

Az okospóló a barcelonai Mobil Világkongresszus (MWC) talán legizgalmasabb terméke.

A frissen bemutatott kínai ZTE high-tech okospólói úgy vigyáznak az egészségünkre, hogy azt észre sem vesszük – ami új távlatokat nyit az egészségügy, a sport és a távmedikai szolgáltatások területén is. A forradalmian új (smartcloth) eljárás képes a szívműködés (elektrokardiogram), a légzés, az izmok működésének, a testhőmérsékletnek és az izzadság összetevőinek folyamatos mérésére. Az adatokat az 5G technológia segítségével azonnal továbbitja is későbbi feldolgozásra az egészségügyi központokba vagy/és a felhasználók okostelefonjára. Ezzel nem csak folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségünket, de „rálát” a stressz-szintünkre és az életmódunk alakulására is – ami persze azt is lehetővé teszi, hogy kritikus esetekben arra gyorsan reagáljunk. Az Olaszországban gyártott, YouCare fantázianevű okospóló anyagát képező vadonatúj ruhaszövet azonban jóval több mint divat és technológia „találkozása”: a praktikum mellett ugyanis engedélyezett és regisztrált orvosi eszköz is.

– Ez egy olyan találmány, amely sok egészségügyi problémával küzdő polgár és krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott ember életét, otthoni és távoli egészségügyi ellátásának minőségét fogja megváltoztatni – mondta a bemutatón Francesco Rocca, az olasz Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségének elnöke.


A YouCare olyan speciális érzékelőkkel felszerelt okospóló, amely képes a légzés és az izzadság összetevőinek, az izomerő és a hőmérséklet mértékének elemzésére. A szövet textúrájába integrált orvosbiológiai megoldások révén az okospóló bármikor, bárki által és bárhol viselhető. Ez tehát nem egy olyan eszköz, amelyet csak sportolóknak terveztek. Bárki viselheti munkája vagy szabadidős tevékenysége során. Az intelligens szövetbe nyomtatott polimer érzékelők láthatatlanok és észrevehetetlenek. 
Hu Kun, a ZTE Italia vezérigazgatója és a ZTE nyugat-európai elnöke szerint az eszköz szerves része a YouCare nevű új, távoli egészségügyi felügyeleti szolgáltatásnak, amelyet várhatóan jövő ősszel tesztelnek a ZTE 5G kutatási és innovációs központjában, az olaszországi L’Aquilában. A ZTE okospólója sohasem látott távlatokat nyit a telemedicinában, legyen szó munkáról, szabadidős vagy élsportról, vagy általános egészségünkről.

Fotó: futureiot.tech


[fbcomments]