Közérzet · 2017.08.01.

ÖKOLÓGIAI TÚLLÖVÉS – Feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait

Újabb hat nappal korábbra került az ökológiai túllövés napja, vagyis idén már augusztus 2-án eléri az emberiség azt a pontot, amikor feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a teljes hazai energiafogyasztás 32 százalékát kitevő lakóépületek, ezen belül is a családi házak szigetelése is jelentősen hozzájárulhat.

Alaposan túllövünk a fenntarthatósági célon


Öt év alatt húsz napot tolódott előre az ökológiai túllövés napja, így a tavalyi augusztus 8-a helyett, idén már augusztus 2-án elérjük azt a napot, amikor az emberiség elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mivel a bolygó nem tud a fogyasztás növekedésével azonos ütemben megújulni, minden évben egyre korábban kezdődik a következő évi „tartalékok” felhasználása. Ahhoz hogy ne álljon elő, vagy legalább szinten tartható legyen ez az erőforrás deficit, közel kétszer ekkora, 1,8 Földre, de mindenképpen fenntarthatóbb életvitelre lenne szükségünk.

Mit is jelent valójában az, hogy nagy lábon élünk?

Sajnos az emberek által okozott környezeti károk már olyan mértékűek, hogy ezzel bolygónk nem tud lépést tartani és olyan ütemben megújulni, mint amire szükség lenne. Az ökológiai lábnyom méretét a termőterületek nagysága, a halászat, az erdőhasználat, a legelők nagysága, a fosszilis tüzelőanyagok és a beépített területek teszik ki, mértékegysége pedig a globális földhektár. 12,6 milliárd hektár biológiailag produktív földterületen és tengerfelületen ma már csaknem 7,5 milliárd ember osztozik, így elméletben 1,7 hektár jut egy emberre. A valóságban azonban átlagosan, fejenként 2,2 hektár ökolábnyommal számolhatunk, amely az országok fejlettségi szintjével párhuzamosan növekszik. Magyarország is jócskán hozzájárul a környezeti deficit termeléséhez, hiszen nekünk, magyaroknak átlagosan 2,8 hektár az ökolábnyomunk, ami messze meghaladja pl. az indiai lakosokét (0,7), de jóval elmarad az amerikaiakétól (9,7).

A fűtés és a hűtés is környezeti terhet ró a bolygóra

A természeti erőforrások (talaj, víz, levegő) túlhasználata mellett az energiaforrásokkal való pazarlás is jelentős terhet ró a bolygónkra, amelyből Magyarország is jócskán kiveszi a részét. A lakóépületek 80 százaléka, azaz közel 2,5 millió családi ház ugyanis energetikai szempontból korszerűtlen a nem megfelelő vagy hiányzó szigetelésnek, a korszerűtlen fűtőberendezéseknek és az elavult nyílászáróknak köszönhetően. Egy átlagos magyar családi ház fűtési energiafogyasztása 300 kWh/év/m2, ami 19 százalékkal haladja meg egy lengyel otthon energiafogyasztását, de közel 38 százalékkal több mint egy osztrák, és 64 százalékkal magasabb egy svéd családi ház energiafogyasztásánál.

Elavult családi házakban élünk

A Knauf Insulation adatai szerint a magyar lakosság 69 százaléka, azaz csaknem hétmillió ember él családi házakban. Ezeknek az ingatlanoknak a háromnegyede, mintegy kétmillió családi ház épült 1980 előtt, az akkori, sokkal megengedőbb energiahatékonysági szabályoknak megfelelően. Ennek az ingatlanállománynak a felújítása egyre sürgetőbbé válik, ugyanakkor az energetikai fejlesztésüket állami források és támogatás nélkül kevesen tudják önerőből megvalósítani.

A magyar háztartások energiafogyasztásának, ezáltal ökológiai lábnyomunk csökkentésére a lakosság számára is elérhető, leghatékonyabb eszközök egyike a szigetelés, amely révén, korszerű nyílászárók és a megváltozott hőigényeket lekövetni képes kazán megléte esetén akár 4050 százalékkal is csökkenthető egy 60-as, 70-es években épült magyar családi ház energiafelhasználása és az általa a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Egy 100 négyzetméteres otthont nagyjából 1,8 millió forintból lehet szigetelni korszerű hőszigetelő anyagok felhasználásával, a 2018-tól az energetikai felújításokra vonatkozó előírásoknak megfelelően. Az épület energiahatékonysági fejlesztéseknek új lendületet adhat az, ha a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) lakásfelújításokra is igénybe lehet majd venni, illetve ha a panelprogram mintájára a legjellemzőbb és leginkább energiapazarló vidéki családi házakra, a kockaházakra is kidolgoznak egy felújítási programot.

70470057 - man fitting insulation into wall

Szigeteléssel nagyon sok energiát megtakarítunk, és csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat is

Jönnek a Föld-barát épületek: tovább szigorodnak az építési szabályozások

2018-tól szigorodnak az épületek energiafelhasználásra vonatkozó előírások. Ekkortól mind az új épületeknél, mind a felújításoknál (jelentős felújítások esetében az épületnek, nem jelentős felújítás esetében pedig az új szerkezetnek) az épületszerkezeteknek a jelenleginél sokkal alacsonyabb energiafelhasználást kell produkálniuk, amely csak korszerű, 15–20 cm vastagságú hőszigetelő anyagok, megfelelő nyílászárók és kazán alkalmazásával érhető el. 2021-től még ennél is fenntarthatóbb épületekben élhetünk, hiszen ekkortól kizárólag közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, ami a fentiek mellett magába foglalja azt is, hogy az adott épület energiaellátását 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell megoldani.


[fbcomments]