Életmód · 2016.02.09.

ÖKOLÓGIA – Végre szelektálunk!

Bevezette a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. A rendszer ugyan küzd még „gyermekbetegségekkel”, de ha eljutottunk a szükséges edény beszerzéséig, akkor kis erőfeszítéssel tehetünk valamit a környezetünkért. A cég honlapján számos információt felfedezhetünk az újdonságról, nekünk azonban voltak még kérdéseink, amelyekkel megkerestük a társaságot.

Megtudtuk, az új rendszerben is megmaradnak az úgynevezett gyűjtőszigetek, ezek egészülnek ki az új szolgáltatással, amelynek igénybevétele nem kötelező: a vonatkozó önkormányzati rendelet a cégre nézve fogalmaz meg kötelezettségeket, a lakosság számára ez inkább lehetőségként értelmezhető.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a közszolgáltatás része, ennek megfelelően a lakosság részére nem jár pluszköltséggel.

A megvalósításához a környezettudatos polgárnak Veszprémben edényekre, a szolgáltatási terület többi településén zsákokra van szüksége. Ezekhez díjmentesen juthatunk hozzá, a beszerzésük viszont okozhat némi gondot. Ugyanis a nagyméretű, 120 vagy 240 literes edényeket jelenleg csupán egy helyen, a cég ügyfélszolgálatán – nyitvatartási időben – lehet átvenni, a Haszkovó utca 11/A szám alatt. Az egyéni házhoz szállítás lehetőségét az aránytalanul magas költségvonzata miatt egyelőre elvetették.

Mindegy, hogy a 120 literes kisebbet vagy a 240 literes nagyot választjuk, autó nélkül aligha tudjuk hazacipelni. A VKSZ – enyhítendő ezen a problémán – korábban 16 helyszínen osztott edényeket, most azonban (várhatóan tavaszig) csak a Haszkovó utcai címen vehetők át.

Vidéken a polgármesteri hivatalokban lehet hozzájutni a zsákokhoz, ezeket a begyűjtéskor rögtön pótolja is a szolgáltató. Az átvételhez személyi igazolvány, lakcímkártya és három hónapnál nem régebbi hulladékszállítási számla bemutatására van szükség.

Ha már túl vagyunk az edény beszerzésén, akkor is van még néhány tudnivaló a szelektív gyűjtés kapcsán. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a szelektív kukákba csak papírt és műanyagot tehetünk, az üvegeket továbbra is a szelektív szigetekre kell vinnünk. Nem kaptunk választ arra, mi okból nem gyűjthető az üveg. A kétfajta hulladékot nem kell különválogatnunk, azt majd később, a Kistó utcai hulladékválogatóban szeparálják.

Arra kell odafigyelni, hogy a válogatott hulladék ne keveredjen össze a kommunálissal, mert ez esetben a szolgáltató nem szállítja el. Nem fogunk örülni neki, de jó tudni, hogy a szabályos gyűjtéshez a hulladékot tisztán kell az edénybe helyezni, a palackok összelapítva kerülhetnek a kukába, a kupakokat le kell venni, majd a flakon összenyomása után újra visszatenni, jó hír, hogy a címkéket nem kell eltávolítani.

Az összegyűjtött hulladékot havonta egyszer szállítja el a VKSZ, egyelőre nincs mód arra, hogy ennél gyakrabban igényeljük, de ha idővel kiderül, hogy több a hulladékunk, a választott edényt lecserélhetjük nagyobbra.

A kukásautók a következő rendszer szerint érkeznek a városrészekbe havi egy alkalommal a szelektíven összegyűjtött hulladékokért. A lakóknak az edényeket az elszállítás napján reggel hat óráig kell az ingatlan előtti közterületre kihelyezni.

Minden hónap első hétfő: Újtelep, Jutasi úti lakótelep, Bakonyalja, Jutaspuszta.

Minden hónap első kedd: Cholnokyváros, Szabadságpuszta, Egyetemváros, Füredi-domb.

Minden hónap első csütörtök: Dózsaváros, belváros, Jeruzsálemhegy, Veszprémvölgy

Minden hónap első péntek: Csererdő, Kádárta, Gyulafirátót.

Drahos Nikolett


[fbcomments]