Közérzet · 2020.12.14.

ÖKOCID – Emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet

Úgy tűnik új bűncselekmény, az „ökocid” fogalmával kell megbarátkoznunk a közeljövőben. Neves természetvédők, kutatók, tudósok és jogászok olyan jogi környezet megformálásán fáradoznak, amely révén nemzetközi szinten szankcionálhatóvá válhatnak súlyos környezetkárosítást elkövető emberek, gazdasági társaságok és rendszerek.

A szándékos vagy gondatlanságból elkövetett természetkárosítás olyan súlyos bűncselekménynek minősülhetne, mint például a háborús bűncselekmények vagy a népirtás, vagyis az emberiesség elleni bűntettek, amelyek nemzetközi bíróságok elé kerülhetnek. A szakemberek a globális felmelegedést is az ökocid tevékenységek következményekén tartják számon. Az éghajlati övezetek eltolódása miatt pusztul az élővilág, bolygónk növényzete a nagy melegek és a változó vízellátottság miatt mind védtelenebb a kártevők és a betegségekkel szemben.


erdo_3 (1)

Itt az ideje, kiaknázni a nemzetközi büntetőjog erejét globális környezetünk védelme érdekében, mondják a kezdeményezők, akik remélik, hogy sikerül olyan praktikus és hatékony javaslattal előállni, amely lehetővé teszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) alapszabályának ilyen irányú módosítását. Erre megvan az esély, mert az ICC 2016-ban már kiadott egy dokumentumot, amely szerint a meglévő, például az emberiség elleni bűncselekményeket tágabb összefüggésben fogja vizsgálni.

Ebben a hónapban indították el a svéd parlamenti képviselők kérésére a Stop Ecocide Foundation által összehívott projektet. A szigetországok az Indiai-óceánon, a Csendes-óceánon és a Maldív-szigeteken is szorgalmazzák az ökocid bűncselekmények szigorú szankcionálását. Az ötlet mellett kiállt a francia és a belga kormány, valamint az Egyesült Királyság is.

[stextbox id=”grey”]Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) 2002-ben alakult állandó bírósággá a népirtássalemberiesség elleni bűncselekményekkelháborús bűncselekményekkel és az agresszió bűntettével gyanúsított egyének felelősségre vonására. Az agresszió bűntette miatt vádolt személyek ügyeinek lefolytatására azonban csak 2017 óta van hatásköre. A bíróság székhelye Hága.[/stextbox]

Forrás: https://www.theguardian.com/

https://climenews.com/

https://ng.24.hu/

 


[fbcomments]