Közérzet · 2018.09.11.

OECD – Magyarországon igen kevesen jutnak el a felsőfokú képzésig

Az OECD-tagok közül Magyarországon jár a legnagyobb kereseti előnnyel, ha valaki felsőfokú képesítést szerez. A diplomások jóval több állás közül is válogathatnak, különösen, akik mester-, illetve doktori fokozatot szereznek. Ugyanakkor igen kevesen jutnak el a felsőfokú képzésig.

Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet, az OECD Education at a Glance című jelentése a szervezetbe tartozó tagországok oktatási rendszereiről – írja a qubit.hu. Magyarországról a fentivel együtt a következőket emeli ki az OECD:

Bár az óvodai képzés Magyarországon igen jól fejlett, probléma, hogy a gyerekek szocio-ökonómiai háttere még mindig nagymértékben meghatározza, hogy hozzájutnak-e a kora gyerekkori ellátáshoz.

A szakképzésben részesültek körében a munkanélküliségi ráta alacsony, keresetük azonban nem is közelít az érettségizettekéhez és a diplomásokéhoz.

Óriási fizetéskülönbség van a 25–64 éves diplomás férfiak és nők között. A felsőfokú képesítést szerzett nők átlagosan 67 százalékát keresik a diplomás férfiak fizetésének. Ez a legalacsonyabb ráta az EU-ban is tag OECD-országok körében (a továbbiakban EU-23).

A 2005 és 2013 közötti tartós relatív csökkenés után 2013/2014-ben nagyot nőtt a tanárok fizetése, de még mindig alacsonynak számít az OECD- és az EU-tagországokra jellemző tanári fizetésekhez képest.

Érdemes elolvasni a teljes írást itt.

 






Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!