Közérzet · 2021.11.28.

Nyugdíjminimum – Miért tartja alacsonyan a kormány?

2008. január 1-je óta 28 500 forint a nyugdíjminimum. Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News online portál alapító-főszerkesztője a portfolio.hu-n elmagyarázza, miért.

2021-ben a minimálbér 167 400 forint. Ennek már csak a 17 százaléka, míg a 2022-ben 200 ezer forintra emelkedő minimálbérnek csupán a 14 százaléka lesz a minimálnyugdíj. A minimálbérhez viszonyított minimálnyugdíj eredeti 44 százalékos aránya alapján 2022-ben a minimálnyugdíjnak már 88 ezer forintnak kellene lennie – magyarázza a szakértő.

A nyugdíjminimum jelentősége a szociális ellátások terén érhető tetten, ugyanis a nyugdíjminimum különböző százalékos mértékeiben határozzák meg számtalan ellátás feltételeit és mértékét. A nyugdíjminimum összegének emelése így több százezer ellátást, támogatást, segélyt érinthet, vagyis százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna az állami költségvetésben.

A szakértőnek természetesen megoldási javaslata is van a problémára. Írásában elolvashatják.

Farkas András fontos alapvetése, hogy a nyugdíjrendszer két legnagyobb hibáját – az átláthatatlanságot és a jogosultságszerzés egyenetlenségeit – mielőbb sikerüljön kijavítani.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!