Életmód · 2022.06.22.

Nyugalom – Leckék a kiegyensúlyozott élethez

Shunmyo Masunótól, Az egyszerű élet művészete című kötet szerzőjétől ezúttal a Nyugalom című könyvet ajánljuk, amely 48 leckét ad az olvasóinak a kiegyensúlyozott élethez.

Fél? Tart valamitől? Szorong? Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmai többsége egyszerűen nem igazolódik be. Gondoljon bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjait megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől félt, végül nem következik be? Az életét jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheti pusztán azzal, hogy megszabadul a felesleges félelmeitől.
• Ne hasonlítsa magát másokhoz – a nyugtalansága oroszlánrésze máris elillan.
• Szabaduljon meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet élje!
• Ne keresgéljen, ne rohanjon, ne hagyja, hogy megszállottságok legyenek úrrá önön!
• Értelmezze pozitívan a dolgokat! Egyedül önön múlik a döntés, hogy boldog-e, vagy
boldogtalan.
• Ne árassza el magát túl sok információval!
• Szálljon ki a versengésből! A zen így kerüli a stresszt.
• Aggódás helyett inkább cselekedjen! Ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.

A Nyugalom című könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadja magát, és örömét lelje a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énjében.


Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat. Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájntovábbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

Ő maga ezt írja a könyvéről:

Zen buddhista szerzetes lévén számtalan emberrel beszéltem már a problémáikról. Végtelenül sokféle alakot öltenek ezek a gondok, de ha osztályoznom kellene őket, a legtöbbjük valamilyen szorongás, aggodalom, kétség alakjában jelentkezik. Figyelmesen hallgatva a különféle bajokat, a következőt vettem észre: szinte nincs olyan probléma, amely mögött ne valamilyen téves észlelés, hibás feltevés, helytelen benyomás vagy képzelt félelem rejlene. Merem állítani, ezek a félelmek nélkülöznek bármiféle valóságalapot. „Hogyan tekintheted ilyen jelentéktelennek a problémám – kérte számon egyszer tőlem valaki –, amikor nem neked kell megküzdened vele?” Vagy: „Annyit idegeskedem, hogy már enni sem tudok!” Kicsit hasonló ez az állapot ahhoz, amire a japán szólás utal: szellemet lát a mezőn, ahol száraz japánfű hajladoz. Más szóval, nincs értelme szellemektől félni, hiszen csak fonnyadt indák azok. Így van ez azokkal a dolgokkal is, amelyek gúzsba kötnek bennünket és lehúzzák a szellemünket. Nézzük tárgyilagosan: legtöbbször árnyaktól rettegünk. A zenben a gyakorláshoz tartozik, hogy megismerjük a zengónak nevezett szólásokat, közmondásokat. Az anekdotákból, régi iratokból származó zengók segítenek megérteni a zen bölcsességét és gyakorlatát. A könyvben több helyen találkozhatsz majd velük, és a kötet végén sorrendben össze is gyűjtöttük őket. „Teljes szíveddel egyél és igyál” – ez is egy zengo, amely arra tanít, ne hagyjuk, hogy felesleges dolgok elvonják a figyelmünket. Ha épp teázol, figyelj csak a teázásra, ha eszel, figyelj csak az evésre. Mindez teljesen kézenfekvőnek tűnhet, de ha ügyelünk rá, hogy a gyakorlatba is átültessük ezeket a szokásokat, képesek leszünk az itt és mostra összpontosítani. Amint ezt sikerül megvalósítanunk, megóvjuk magunkat a felesleges idegeskedéstől, és elménk is lecsillapodik. Ahelyett tehát, hogy azon aggodalmaskodnánk, mit hoz a jövő, koncentráljunk csak az itt és mostra. A lényeg a szabadság, az elengedés, a hátrahagyás… Így már képesek leszünk élvezni nyugodtabb, lazább, pozitívabb önmagunkat.

A könyv a 21. Század Kiadó gondozásában, Laik Eszter fordításában jelent meg, és itt megrendelhető.

A vezető képen a szerző. Fotó: sabukaru.online


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]