Közérzet · 2020.03.25.

NYOMTASSTEIS – Védjük meg az időseket!

Nem vettük komolyan.” Ez volt a leggyakrabban elhangzó mondat, amikor olasz emberektől azt kérdezték, hogy mit hibáztak el az elmúlt hetekben, miért olyan sok a beteg és a halálos áldozat náluk. Ne essünk az ő hibájukba, tegyünk meg mindent időseink védelmében, a járvány lassításáért, hogy legyen elég hely a kórházakban a súlyos betegeknek – írja a Nyomtass te is! a 140. számában.

Orbán Viktor azt kéri a parlamenttől, hogy a járvány alatt korlátlan időre adjon neki felhatalmazást a gyakorlatilag egyszemélyi kormányzásra, de azt is ő mondhassa meg, hogy mikor múlt el a vészhelyzet. Az ellenzék szerint ez túlzás. Abban természetesen támogatják a kormányt, hogy hatékonyan szervezhessék meg a védelmet, de ez nem jelentheti azt, hogy egyszemélyi uralom legyen időkorlát nélkül Magyarországon. Ők azt követelik, hogy ez a felhatalmazás csak konkrét időre, például június elsejéig szóljon, és ha szükséges, akkor a parlament újra hosszabbíthasson. Ugyancsak veszélyesnek tartják, hogy Orbán Viktor a sajtót és az ellenzéki politikusokat is fenyegeti egy új törvényjavaslattal. E szerint: „Aki a különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A jogszabályt könnyen lehet majd úgy is értelmezni, hogy aki a kormány esetleges hibáit kritizálja, azt akár börtönbe is lehet csukni.


Olvassa, nyomtassa, és juttassa el azokhoz a kis újságot, akiket biztonságosan elér: postán vagy dobja be a postaládájukba! A Nyomtass te is! friss száma innen letölthető.

 


[fbcomments]