Közérzet · 2019.11.12.

NYOMTASSTEIS – Gazdagodások

Legutóbbi lapszámunkban arról írunk, hogy újabb sikereket ünnepelhet a miniszterelnök családja: Orbán Győző a 88., Tiborcz István a 91. helyen szerepel a 100 leggazdagabb cégtulajdonos között a Forbes magazin listáján.

Arról, hogy hogyan mennek ezek a gazdagodások, a New York Times írt újabb cikket. Ebben beszámolnak róla, hogy Magyarországon, valamint Közép- és Kelet-Európa nagy részén a mezőgazdasági támogatások zöme „a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”. A riport arra is kitér, hogy Orbán Viktor – bár az EU nagy bírálója, mégis – EU-s pénzek felhasználásával teszi gazdaggá családját és barátait, védi meg politikai érdekeit.


Nem ennyire szerencsés az a közel 30 ezer magyar felnőtt, aki évente még a nyugdíjkorhatár előtt meghal. További 13–14 ezer nyugdíjas a korhatár elérése után öt éven belül ugyancsak elhalálozik. Ugyanakkor az egészségben eltöltött időszak Magyarországon férfiak esetében mindössze 60, nők esetén 61 év.

Nem tartozik a szerencsések közé az a szakképzésben dolgozó 30 ezer tanár sem, akik az új szakképzési törvény életbelépése után a tervek szerint elveszítik közalkalmazotti jogviszonyukat. Ezt a húzást béremeléssel próbálja kompenzálni a kormány.

Végezetül egy jó hírről is beszámolunk: a Publicus Intézet felmérése szerint az utóbbi hónapokban növekedett a lakosság közélet iránti érdeklődése. Arra a kérdésre, hogy elmenne-e az illető szavazni, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás, kiugróan sokan, 77 százalék felelte azt, hogy biztosan elmenne, további 8 pedig valószínűleg elmenne. Ráadásul teljes összefogás esetén az ellenzékkel többen szimpatizálnak (32%), mint a Fidesszel (29%).

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A teljes lapszám innen tölthető le.


[fbcomments]