Közérzet · 2022.08.10.

NYOMTASS TE IS! – Tarra vágott ország

A kormány összevissza kapkod. Nyilvánvaló, hogy milliók nem tudják majd fizetni a megemelt rezsit, ezért fűtési pánik tőrt ki. Már most elfogyott a tűzifa – írja a Nyomtass te is!

Egy új rendelet rendkívül egyszerűvé teszi még a védett területeken is a fakivágást, így próbálják meg kétségbeesetten pótolni a hiányt. A klímaválság kellős közepén a természetpusztításnak szörnyű következményei lehetnek, ráadásul az újonnan kivágott fákkal nem is lenne szabad azonnal fűteni, csak egy-két idény múlva.

A kormányrendelet szinte korlátlan szabadságot biztosít az erdőpusztításban: komplett erdőket lehet majd ledózerolni, a helyreállításra, felújításra pedig nem nagyon kell figyelni. Nem számít majd bizonyos fák megszabott vágási kora sem, nyugodtan lehet fát dönteni madarak költési idejében, sőt akár védett területen is. Nagy István agrárminiszter szerint mindez semmiféle káros hatással nem jár, és vele teljes egyetértésben bólogat Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is. Az igazi szakemberek szerint azonban katasztrofális döntésről van szó.


– A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a múlt században is csak rendkívüli, a jelenleginél sokkal kritikusabb időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője.

A szakértő szerint a növekvő faigényre természetesen választ kell adni, azonban ha korlátok nélkül feléljük erdeink nagy részét, a jövő generációjának nem marad miből gazdálkodnia. Ezzel együtt pedig akár egész tájegységek élővilága is kipusztulhat. A Greenpeace egyik munkatársa szerint is az a legfájóbb, hogy rövid távú célok érdekében azt az élővilágot teszik tönkre, ami az országunk jövőjét biztosítaná.

Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetőjének elmondása alapján a frissen kivágott fa nem is nevezhető tűzifának, hiszen az még 1–2 év szárítást igényelne, hogy elérje a tüzeléshez megfelelő szárazságot. Az ezzel való fűtés ráadásul tovább rontja a levegő minőségét.

– Az energiaválság megoldása a felelős energiapolitikában és a megújuló energiaforrások használatában rejlik. A valódi rezsicsökkentéshez épület- és nyílászáró-szigetelésekre, illetve passzívházakra van szükség – véli Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Több civil szervezet összefogásával országos tiltakozásokra készülnek.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Már 34 százalékos az élelmiszer-infláció

– Hatásosak az oroszok elleni nyugati szankciók

– Bulgáriában is több a diplomás, mint nálunk

– Kinek érdemes bediktálnia a villany- és gázóraállást?

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen tölthető le.

Fotó: Veszprém Kukac archív


[fbcomments]