Közérzet · 2023.01.05.

NYOMTASS TE IS! – Szorongva várt 2023

Aggodalommal néz az ország az új év elé. Az infláció az egekben, az energiaárak itthon befagyasztva, miközben Európában csökkennek. Az uniós forrásokról ugyan van alku, de pénz nincs. A horvátok bevezették az eurót, a legtöbb mutatóban már csak Bulgáriát előzzük meg, nem alaptalan hát a szorongás – írja a Nyomtass te is!

A fogyasztói árak rohamos emelkedése nem változik januártól sem. Az első hónapokban az infláció várhatóan tovább gyorsul. A csúcspont 27 százalékon lehet, majd az év első felében lassú, a második felében gyorsuló mérséklődés után – 15–19,5 százalék – az év végén már „csak” egy számjegyű lesz az ütem. Legalábbis ez a jegybank – könnyen lehet – túl optimista várakozása, amely egyébként az élelmiszer-inflációt éves átlagban 29,7 százalékra várja. (Mármint a mostani árak emelkednek ennyivel.) Jelenleg messze 40 százalék felett tartunk. Ehhez képest a nyugdíjak 15 százalékos emelése nem tűnik túl gálánsnak, a pedagógusok szakmai pótlékának 10 százalékos növelése pedig egyenesen botrányos a nyomorúságos helyzetükhöz képest.

Érvényben maradnak az élelmiszerek ársapkái, amelyek a Nemzeti Bank elnöke szerint is inkább felfelé hajtják az árakat, miközben még áruhiányt is teremtenek.


Minden háztartást érint, hogy január 1-jétől is maradnak a jelenlegi „lakossági piaci” rezsidíjak. Ami első ránézésre kegynek tűnik, de annak tudatában, hogy Nyugat-Európában erőteljesen csökkennek az energiaárak, már egészen más a helyzet.

Bár a kormányzat ünnepelt, hogy sikerült megállapodni az Európai Unióval az országnak járó pénzekről, valójában ez csak annyit jelent, hogy rögzítették: kizárólag két tucatnál több szigorú feltétel teljesítése esetén kaphatunk ténylegesen pénzt. És ezek között olyan elvárások is vannak, hogy érezhetően és radikálisa csökkennie kell a korrupciónak, az uniós pénzek haverokhoz irányításának és konkrét ellopásának. És ez bizony nem lesz könnyű az Orbán-kormány számára.

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

  • Háború előtti szinten a gázár Európában
  • Vlagyimir üdvözlete Viktornak
  • A magyarok negyede tart állásvesztéstől
  • Tanárok menete Miskolcról Budapestre
  • Orbán fizetése nőtt a legjobban

A kis újság innen tölthető le.

Az élelmiszerek ára tovább emelkedik. Illusztráció: iStock


[fbcomments]