Közérzet · 2022.06.14.

Nyomtass te is! – Mi az az európai minimálbér?

Megszületett a megállapodás az Európai Unión belül, hogy bevezetik a tagországok az európai minimálbért. Ez nem minden országra érvényes azonos összegű minimális bért jelent, hanem azt, hogy a jövőben kiszámítható módon kell meghatározni ennek mértékét. Az összegnek garantálnia kell a tisztességes megélhetést és a megfelelő életszínvonalat a munkavállalók számára – írja a Nyomtass te is!

Hiába növekedett a minimálbér nálunk is az utóbbi években, messze le vagyunk maradva az Európai Unió tagállamaitól: van, ahol ez négyszer annyi, mint nálunk. Csak Romániában, Bulgáriában és Lettországban kisebb ez az összeg. Ezért is annyira fontos számunkra, hogy a napokban megszületett a megállapodás az Európai Unió jogalkotó intézményei között a megfelelő szintű európai minimálbérről, amit két éven belül kell átültetni a nemzeti törvényekbe.

– Minden európai munkavállaló bérének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy kifizethesse az élelmezését, a lakbért és a fűtést. Azt is lehetővé kell tennie, hogy időnként új ruhákat vehessen, vagy elmehessen nyaralni – fogalmazott Agnes Jongerius holland képviselő.


A kormányok szabad kezet kapnak a minimálbér megállapításának módszerében, a lényeg az, hogy a javadalmazás garantálja a tisztességes megélhetést.

A Nyomtass te is friss számának további témái:

– Tíz százalék fölött az áremelkedés

– Háborús infláció?

– Másra költötték az ukrán menekültek pénzét

– Bajban lesznek, ha nem szülnek

– Sokba kerül a strandolás is

– Engedetlen tanárok

– Júliustól újra kötelező a műszaki vizsgáztatás

Olvassa, nyomtassa, terjessze. A lapszámot innen töltheti le.

Fotó: guinevra/Getty Images


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]