Közérzet · 2022.06.08.

NYOMTASS TE IS! – Furcsa átlagbérszámítás

Egyre nagyobb ingerültséget vált ki a társadalomból a KSH átlagbérszámítása, hiszen szerintük legutóbb már 546 ezer forint volt a bruttó átlagkereslet. Sokan nem is ismernek olyan embert, aki ennyit keresne. A Nyomtass te is! cikkéből kiderül, hogy miért állnak olyan messze a valóságtól ezek a számok.

A legfrissebb, februári KSH-jelentés alapján a bruttó átlagkereslet 546 ezer forint volt. A Publicus Intézet a Népszava című lap megbízásából május 2. és 6. között rákérdezett, hogy alakul ehhez képest az emberek valódi keresete. Tízből nyolc (81 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy ennél az összegnél kevesebbet keres. A 60 évnél idősebbek 93 százaléka pedig ennél jóval alacsonyabb összeget kap kézhez. Mindössze a megkérdezettek 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vagy körülbelül ennyit (9 százalék), vagy pedig ennél többet keres (8 százalék). A felmérés eredménye nem váratlan, hiszen a KSH kereseti adatait az utóbbi időben egyre több kritika éri. A bruttó átlagbér kiszámításakor ugyanis csupán azt a mintegy 2,9 millió alkalmazottat veszik figyelembe, akik napi 8 órában legalább ötfős cégnél dolgoznak. A szintén a KSH által mért összfoglalkoztatotti létszám ugyanakkor már 4,7 millió főre rúg. A prémiumok, egyszeri juttatások tovább torzítják a fizetésekről e szűkebb munkavállalói csoport alapján alkotott képet, miközben az átlagot amúgy is könnyen felfelé húzza egy-egy magasabb bér.

A KSH havi gyorstájékoztatóihoz kapcsolódó táblázatokból ugyanakkor kikereshető olyan adat is, amely figyelembe veszi a kisebb cégek dolgozóit is. Így nézve a teljes munkaidős alkalmazottak száma már 3,16 millió. Az ő keresetüket sorba állítva az éppen középen lévő összeg – vagyis a medián bér – márciusban bruttó 379 ezer forint volt. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottak fele – több mint másfél millió ember – bruttó 379 ezer forintnál is kevesebbet keresett ekkor, miközben a KSH által közölt hivatalos átlagbér 546 ezer forint volt.


A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Több városban nem lehet szülni

– A Kórházszövetség segélykiáltása

– Tönkreteszik a kisadózókat is

– A lengyelek megegyeztek az Európai Unióval

– Egekben a lakbérárak

– Horvátországban is bevezetik az eurót

– Bőrgyógyászati vizsgálat otthonról

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A friss lapszám innen tölthető le.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]