Közérzet / Kultúra · 2020.06.17.

NYÍLT LEVÉL – Debrecenbe költözik az EMMI?

Három veszprémi akadémikus is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben másik harmincegy társukkal arra kérik a debrecenieket, fontolják meg: a Magyar Természettudományi Múzeum költöztetésével valóban többet nyer-e a város, mint amennyit az ország veszít.

Mi pedig azt kérdezzük: Debrecenbe költözik az EMMI? Kétszáz éve ugyanis a múzeum tárgyait ajándékozó, az alapító gróf Széchényi Ferenc írásba foglalta óhaját: „ez az Országos Múzeum mindig ugyanazon a helyen maradjon, ahol az irányító országos kormányszerv székhelyét tartja.” Jogos tehát a kérdés: költözik az EMMI?


Az ügy már több hónapja húzódik: márciusban még az államtitkár azt nyilatkozta, hogy nem, az Index forrásai szerint viszont a kormány már az év elején meghozta a döntést, mégpedig egy úgynevezett 2-es típusú határozatban, amelyet a Magyar Közlönyben nem kell megjelentetni. A hírek szerint a főigazgató sem látta írásban a dokumentumot, vele is szóban ismertették, hogy év végéig át kell adniuk a kiürített épületet. Ideiglenes helyen kell tárolniuk a több milliónyi tárgyat, majd tíz éven belül kell Debrecenbe telepíteni azokat. A leendő múzeum helyszínéül szolgáló telek már megvan, de először az államnak meg kell azt vennie Debrecentől.

Tavasszal az MTA Elnöksége már kiállt a költöztetés ellen.

Ezek szerint nem volt hatása. Most 34 tudós írt nyílt levelet a debreceniekhez.

Csodák pedig léteznek?


[fbcomments]