Közérzet · 2022.07.04.

NYÍLT LEVÉL – A Millenniumi emlékmű kapcsán

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP–LMP–Párbeszéd) nyílt levelet írt Veszprém polgárainak, a Millenniumi emlékmű elhelyezését adománnyal támogatóknak.

A képviselő nyílt levelét alább olvashatják:

Egyetért Ön azzal, hogy a Millenniumi emlékmű az Óváros téren maradjon?


Veszprém önkormányzatának közgyűlése tulajdonosi hozzájárulását adta ahhoz, hogy Lugossy Máriának az Óváros téren álló Millenniumi emlékműve és a tér felújítását támogatók emléktáblája a Szabadság téri körforgalomba kerüljön.

Az MSZP–LMP–Párbeszéd képviselőcsoport nevében Gerstmár Ferenc javasolta, hogy a testület az áthelyezésről szóló döntés előtt kérdezze meg a veszprémieket. A többség ezt elutasította. Képviselőcsoportunk így a javasolt helyszínt nem fogadta el.

Hozzászólásomban elmondtam: az önkormányzat 2000. április 28-án döntött az emlékmű megvalósításáról. A képzőművészeti lektorátus javaslatai közül 21 képviselőből 17-en támogattuk Lugossy Mária alkotását.

A millenniumi emlékművek között ez az egyetlen nonfiguratív alkotás!

A Szabadság térre való áthelyezéssel az emlékmű elveszti az atmoszféráját. Itt a szobor csak erőszakoltan fér el, díszvilágítása nem megoldható, a téren lévő közművek kiváltása és a talapzat alapozása komoly nehézségekbe ütközik. Gyalogosan szinte megközelíthetetlen, megérinthetetlen, balesetveszélyes lenne. Az Óváros téri helyszínen a turisták, gyerekek, esküvők résztvevői szívesen fotózkodtak mellette.

A képviselő-testület Fideszes többsége – Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc, Hartmann Ferenc, Katanics Sándor, Zakar Csaba, Guzslován Gábor ellenszavazatával és Kovács Rajmund tartózkodásával – elfogadta az áthelyezésről szóló előterjesztést.

Kérem, tiszteljen meg a véleményével!

hartmann.ferenc@email.com

A szoboráthelyezésről portálunk is írt.

A képen az emlékmű látványterve az áthelyezés után


4 hozzászólás

 1. tjk szerint:

  Már akkor sem tetszett amikor kihelyezték. A mostani javasolt hely viszont eléggé megnyomorítja. Viszont az “időkapu” szerepet egyáltalán nem tölti be az új helyen.
  Ezt a stílustalan gondolatot mellőzni kell! E műnek hely kell! Aki ezt nem érzi…
  Szóval, maradjon ott ahol van!

  • Hartmann Ferenc szerint:

   …és mindezt azért teszik, hogy rendezvények idején egy bódéval több férjen el az Óváros téren!

 2. dr. Gabler Júlia szerint:

  A képviselők nem öncélúan kerültek kinevezésre. Elsődleges feladatuk és kötelességük a közösség érdekeinek képviselete, nem pedig a saját elképzelésük ráerőltetése a választópolgárokra. Márpedig az emlékmű áthelyezését a körforgalomba a veszprémiek NEM támogatják! Egy ekkora szobor beerőltetése egy kis körforgalomba + annak költsége teljességgel elfogadhatatlan!

 3. Hartmann Ferenc szerint:

  Köszönöm a hozzászólást!

[fbcomments]