Közérzet · 2021.06.13.

Nyaralj itthon! Vidáman a Balatonra?

Vége az iskolának, elindult az ország vidáman a Balatonra. Csak semmi pánik! A kialakult tumultus miatt másfél óra helyett legfeljebb három óra hossza utazásra számíthatnak az autósok a fővárostól Balatonfüredig hétvégenként.

Vigasztalja a hétvégén indulókat, hogy Székesfehérvár környékén szinte minden nap bedugul az M7-es autópálya, hol az egyik, hol a másik irányban. Az igaz, hogy hétvégén kiszámíthatóan, hét közben teljesen váratlanul. De hát az élet minden területén kell egy kis szerencse, miért ne kellene pont a nyaraláshoz?

Úgyhogy türelmetlenkedni teljesen fölösleges, lehet például vonattal is jönni, nem muszáj autóval. Az északi parton június 19-től működik a villamos felsővezeték, akkortól nyolc kemény perccel csökken a menetidő Balatonfüredig – jelentette be a MÁV. Rácsodálkoztam, mikor először hallottam. Nyolc perc? Ezért megérte az egy éven át tartó korszerűsítés? De megértettem, aki a kicsit nem becsüli, a sokat nem érdemli.  Ó, és ha ráadásként idén esetleg nem késnének a vonatok, akkor IC-vel már 1 óra 39 perc alatt lent is vagyunk, de a leglassúbb vonattal is 2 óra hossza 9 perc alatt legyűrhető az út. És máris lehet csobbanni a magyar tengerben.


Visszatérve a közúti közlekedéshez, ha valaki autójával betéved Veszprémbe, könnyen megbánja, mert a déli körgyűrűn épülő felüljáró miatt szinte folyamatosan dugó van a balatonfüredi kereszteződésben kifelé és befelé is. A frekventált időpontokban akár 10-15 perces is lehet a várakozás. Ami erősen csökkentheti a ” vidáman a Balatonra” szlogen értékét.

Mindazokkal, akik nyári szabadságuk, netalán az iskolai nyári szünet meghosszabbítását akarják kérvényezni a fránya dugók miatt, máris közöljük sejtésünket, hogy kívánságuk nem teljesíthető. Még a terhes anyák sem képeznek kivételt. Pedig jól tudjuk, hogy jogosan panaszkodik a nép. Na de mi ez a 15-60 perc a pesti dugókban naponta eltöltött időhöz képest?

Akinek nem tetszik ez a nehézkes közlekedés, otthon marad és jót röhög a markába. Az országon, amelyik minden nyáron optimistán elindul vidáman a Balatonra.


[fbcomments]