Közérzet · 2017.03.08.

NŐNAP – Hova jutottunk száz év alatt?

Miért büntetik szigorúbban a férjgyilkos asszonyokat, mint a feleséggyilkos férfiakat? – kérdezi a legolvasottabb horvát napilap, a Jutarnji list szombati, március 4-i melléklete. Jó kis nőnapi előzetes. Csak hogy átgondoljuk, hova jutott a világ kicsit több mint száz év alatt, amióta ünnepeljük a nők nemzetközi napját, mint az egyenjogúság szimbólumát.

Röviden: ismét eluralkodott a konzervativizmus: Lengyelországtól kezdve Oroszországon át Amerikáig. Lengyel nők tömege tüntetett a közelmúltban az abortusztilalom ellen. Putyin enyhítette a családon belüli erőszak büntetését. Donald Trump, az Egyesült Államok új elnöke szintén abortusztilalommal fenyegeti a nőket.


Magyarországon sem a nőknek áll a zászló. Talán elegendő egy pillantást vetni a parlamentre, az ország vagy a cégek vezetőire. Hány nőt látunk közöttük? Nem sokat, holott a nők egészen az egyetem befejezéséig, a diplomáig általában jobban teljesítenek a férfiaknál, hogy ezzel a politikailag divatba hozott kifejezéssel éljek. Utána történik valami – szembetalálják magukat az előítéletekkel, a nemek közötti konzervatív szereposztással.

A Jutarnji list szóban forgó cikke szerint Horvátországban ha egy nő megöli a férjét, a maximálisan kiszabható büntetés közeli letöltendő börtönre számíthat. Ha egy férfi öli meg a feleségét, akkor inkább a kiszabható legenyhébb ítélet felé hajlik a bíróság. Konkrét példákat hoznak fel. Horvátországban tavaly 17 nőt ölt meg a férjük, illetve partnerük. Ugyanakkor egy nő ejtett halálos sebet a férjén. Utóbbi eset egy bizonyos Karmennel történt, akinek tengerész férje – az anyós befolyására – folytonosan közös gyermekük apaságát firtatta. Karment, aki konyhakéssel szíven szúrta a férjét, tíz év börtönre ítélte a dubrovniki bíróság előre megfontolt gyilkosságért. Korábban egy másik nőt, akinek szintén tengerész férje volt, ugyancsak 9,5 évre ítéltek. Miközben ugyanabban az évben egy férfi mindössze egy év elzárással megúszta a feleséggyilkosságot. Utóbbinál figyelembe vették, hogy az illető felesége ivott és agresszív volt. A férj az ittas nővel a fejére mért hat ökölcsapással és két rúgással végzett.

Úgy látszik, nehezen megy ki a divatból a „pénz számolva, asszony verve” mondás. Rákerestem interneten a nők elleni erőszak magyarországi statisztikájára. Egy 2011/2012-es felmérés szerint minden ötödik nő olyan családban nőtt fel, ahol az apa verte az anyát. Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol a férje, volt férje, élettársa, vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja. És akkor a szexuális bántalmazásról még nem is beszéltünk.

Na, szóval, boldog nőnapot!

 


[fbcomments]