Sport · 2023.09.08.

NŐI KÉZILABDA – Gratulálok, Gyurka János!

Néztem Gyurka János rá jellemző, visszafogott örömét az M4 sportcsatornán. Pedig volt mire büszkének lennie, hiszen a mosonmagyaróvári női kézilabdacsapat az ő irányításával 33–30-ra legyőzte a világklasszisokkal játszó bajnok Győri Audi ETO-t.

És már villantak is az emlékképek Gyurka János vezetőedzőről. A gratulációra éjjeli üzenet érkezett a mestertől, mert ez a siker feltétlen feldolgozásra várt.

Aztán azonnal bekattant egy másik kép. A negyvenhat évvel ezelőtti, amikor a 17 éves sráccal arról beszélgettünk: boldog, hogy az Építők keretébe került és most ifjúsági világversenyre utazik a korosztályos válogatottal. Talán Egyiptomba.

Aztán következtek az újabb villanások. A világbajnoki ezüstérem a felnőtt nemzeti együttessel. A negyedik hely az olimpián Szöulban. Majd egy olyan gól, amit azóta sem láttam és közvetíthettem. A szlovéniai Celje ellen, rendkívül kiélezett helyzetben, a kapunak háttal állva húzta a labdát a hálóba. Máig hallom a szurkolók hozzá költött rigmusát: „Jani, Jani, Janika, úgy lő, mint a géppuska.”

Játszott a Bundesligában, Ausztriában, ahol elkezdte edzői pályafutását felépíteni.

Itthon Barabás Árpád szavazott neki bizalmat, ő pedig vitte az együttest az NB I.-be, ahol egy éremesélyes együttest kezdett kialakítani. Ami aztán nem sikerült, mert a névadó vállalkozó kiszállt a játékból. A város nem becsülte eléggé az erőfeszítéseit.

A sors fura fintora volt, hogy az a veszprémi együttes az ETO fiataljaival került Mosonmagyaróvárra. Majd később megérkezett Gyurka János is. Ezt követően lépésről lépésre fejlődött az együttese. Egy éve megszerezte első bajnoki érmét, amelyet akár már Veszprémben is elérhetett volna. A bronzmedállal kiléphetett csapatával a nemzetközi porondra. Legutóbb is volt esély az éremismétlésre. Közben elkezdődött a két magyar Bajnokok Ligája részvevő „gyötrése”. Idén döntetlennel pontszerzés a Fraditól. És most az ötszörös BL-győztes, bajnoki címvédő győriek elleni háromgólos siker. Hölgykoszorújával hatalmas örömöt szerzett a mosoni szurkolóknak és nagy meglepetést a szakmának.

Még le sem fújták a meccset, már úton volt SMS-ben a gratulációm Gyuresznek. Szinte biztos, hogy a nagy lélekkel, szenvedéllyel élő szakember sokáig elmélkedhetett erről a fantasztikus sikerről. Merthogy éjjel 1.30-kor jött a válasz: Köszi, Tomi!

Szerdán Pesten, a Ferencváros ellen lép pályára a bravúrcsapat. Csak egy rövid, tréfás üzenet a mesternek: Gyuresz, el a kezekkel a Fraditól!

Donát Tamás

Fotó: M4


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]