Közérzet · 2016.12.09.

NŐI HELYTÁLLÁS – Kitüntetett hölgyek

A női helytállás napján a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület idén a jog, rend, védelem, biztonság, illetve a fegyveres szolgálat területén dolgozó hölgyek munkáját ismerte el oklevéllel, könyvjutalommal.

A Pro Civitate-díjjal kitüntetett Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (Venőke) 1995 óta része Veszprém civil életének. Az egyesület célja a nők társadalmi elfogadottságának elősegítése, a női értékek bemutatása és megőrzése. Ennek keretében felkutatták és 2006 óta folyamatosan ápolják az 1956. december 6-i veszprémi néma nőtüntetés emlékét, és ezt a napot 2008 óta a női helytállás napjának tekintik. Ezen a nevezetes évfordulón azzal tisztelegnek 1956 hős veszprémi asszonyai előtt, hogy hét év alatt összesen 67, Veszprémben élő, emberi kapcsolataikkal, családi életükkel, közösségi szerepvállalásukkal vagy alkotó tevékenységükkel kiemelkedő nőt részesítettek elismerésben közösségi ajánlásra.


Tavalyi a város kulturális, közművelődési életének meghatározó pozícióiban helytálló nők tevékenységét méltatták és mutatták be a nyilvánosságnak. Idén a jog, rend, védelem, biztonság, illetve a fegyveres szolgálat területén kerestek és találtak hivatásukat vezetőként, fontos terület gazdájaként végző nőket, akiket szeretnének példaként bemutatni. A jelöltek kiválasztásához – a területek zártságára és hierarchiájára való tekintettel – minden esetben a felettesek véleményét és hozzájárulását kérték.

A kitüntetettek (zárójelben a hivatásukról megfogalmazott mottójukkal): Dócziné Takács Irén, a Veszprémi Rendőrkapitányság osztályvezetője (A rend és igazság megfelelő tálalása fogyaszthatóvá teszi a szigort. Nem elég a lényeg, a körülmények is fontosak. Nagy úr a női irányítás nyújtotta „miként”.), Kapuvári Viktória, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese (Tűz, áradás, vörös iszap veszedelmét megfékezni, szaktudással, női kézzel az emberséget és az embert megvédeni.), Kádárné Hegedüs Veronika, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ zászlósa (A hazájukat szolgáló nők tudása, lelke fénnyel ragyogja át mindazt, ami védelem, fegyelem, segítés, művészet és múlt, ami nélkül nincs önbecsülés.), Kulmanné dr. Cs. Varga Edit, a Veszprém Járási és Nyomozó Ügyészség vezetője (Törékeny karcsúsága inkább hívna báli táncra, ő igazságot oszt talárban, szerényen, de szigorúan utat biztosít a jognak.), Németh Éva, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka (Tenni azért, hogy aki elhagyja a börtönt, nagyobb tudással, tisztább érzésekkel távozzon, mint amivel jött, hisz a legsúlyosabb büntetés, ha az ember nem tudhat többet annál, mint amit már tud.), dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke (Az igazság sokoldalú kristály, átlátni magán csak azoknak enged, akik a tudás és becsület tiszta szemével nézik.), Péter Katalin Rozália, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója (A támadó kezeket lefogni, a gyengét megtámasztani, a sérült reményeit visszaadni.), dr. Sárosi Dóra, a Veszprém Megyei Főügyészség főügyész-helyettese (A társadalom és az egyén védelme, méltányosság és arányosság mérlegelése a köztünk élő Justicia nyitott szemét, felkészült elméjét és tiszta szívét feltételezi.), dr. Vincze Edina, a Veszprémi Járásbíróság elnökhelyettese (Szaktudásunk, helytállásunk személyiségünk mindentudó törzse, ágain a megértés virágai nyílnak és a szeretet gyümölcsei teremnek.). A mottókat Huszárné Júlia, a VENÖKE alapító elnöke fogalmazta meg.


[fbcomments]