Gazdaság / Közérzet / Egyéb · 2022.12.11.

NOBEL-BÉKEDÍJ: Orosz és ukrán aktivistáknak megosztva

Szombaton megtartották az idei Nobel-békedíj átadó ünnepségét az oslói városházán. Szép gesztusként orosz és ukrán aktivisták között megosztva ítélték oda. „A békét nem lehet úgy elérni, hogy a megtámadott ország leteszi a fegyvert” – hangoztatták az ukránok.

A díjat idén megosztva Alesz Bjaljacki bebörtönzött belarusz aktivista, a Memorial Társaság orosz emberjogvédő szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja nyerte el. Bjaljacki börtönben van, ahová 2021 júliusában zárták, tárgyalás nélkül, ezért a díjat felesége vette át. Bjaljacki alapította 1996-ban azt az emberi jogi központot, amelyet a tüntetők védelmére hoztak létre Lukasenkóék brutális fellépése ellen.

Szasa Romancova 36 éves közgazdász, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központjának ügyvezető igazgatója – a Nobel-békedíj kapcsán – a hvg-nek nyilatkozva azt mondta: a szóban forgó, velük együtt kitüntetett orosz szervezettel a munkában is szolidárisak egymással. Ahova ők nem tudnak bejutni, ott a Memorial gyűjt információkat. Többek között a Donbaszban elkövetett háborús bűnök dokumentálásán dolgoznak és Bucsában is jelen voltak, amikor kivonultak onnan az oroszok.  Horvát civilek segítették a felkészülésüket, a vukovari tömegsírok feltárásán tanultak.


Kár, hogy Putyinék nem okultak a szerb elnök, Milošević sorsából.  Az ukránok meggyőződése szerint Putyint is nemzetközi bíróság elé kell állítani a háborús bűnökért, ahogy nem is olyan régen Miloševićet. Olekszandra Matvijcsuk, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központjának munkatársa az oslói Nobel-békedíj átadón elutasította a politikai kompromisszumra irányuló felhívásokat, amelyek lehetővé tennék, hogy Oroszország megtartsa a törvénytelenül elcsatolt ukrán területek egy részét.

„A békéért való harc nem azt jelenti, hogy engedünk az agresszor nyomásának, hanem azt, hogy megvédjük az embereket a kegyetlenségétől” – idézte a telex.hu. „A békét nem lehet úgy elérni, hogy a megtámadott ország leteszi a fegyvert. Az nem béke lenne, hanem megszállás” – hangoztatta Matvijcsuk.

„Az orosz társnyertes Memorial Társaság képviseletében Jan Racsinszkij azt mondta, hogy a Kremlből megüzenték neki: utasítsa vissza a díjat. A kérésnek nem tett eleget” – írja a telex.hu. Hozzáfűzte, hogy ma Oroszországban senki sincs biztonságban.

Vezető kép: Natalia Pincsuk, Alesz Bjaljacki felesége, férje képviseletében (balra), Jan Racsinszkij (középen) és Olekszandra Matvijcsuk, az ukrán Polgári Szabadságjogok Központjának munkatársa (Fotó: Rodrigo Freitas / NTB / Reuters)


[fbcomments]