Nincs többé könyves szekér

FRISSÍTVE! Hiába jósolták már évekkel ezelőtt, hogy a Gutenberg-galaxis a végóráit éli, az olvasás nem ment ki a divatból. Sokunknak okozott örömet a könyves szekér. A csillapíthatatlan könyvéhségnek legfeljebb az egyre magasabbra szökő árak szabnak gátat, ezért is szerettük annyira a város kellős közepén éveken át vásárlásra csábító színfoltot.

Jó helyen volt, kedvesség a nagy szürkeségben, régi korokat megidéző küllemével egy csöppnyi vizuális élmény a „kockasivatagban”. Szerettünk megállni a könyves szekér mellett, böngészni, lapozgatni a könyveket. Ismerősként üdvözölni az eladókat, irodalomról, tudományról, gasztronómiáról és bármiről beszélgetni velük egy-egy keresett kötet apropóján. Persze nem volt mindig megtalálható, amiért odazarándokoltunk, de az ígéretüket, hogy pár nap múlva beszerzik a vágyott könyvet, sokszor sikerült teljesíteniük. Üres kézzel ritkán hagyta ott az ember a Gutenberg-galaxis eme kis bolygóját. Háromszáz forintért igazi kincseket lehetett találni a kiadványok széles skáláját felvonultató kínálatban, kinek-kinek érdeklődése és olvasói igénye szerint.

könyves szekér, Nincs többé könyves szekér
Fotó: Facebook/Cseh Zoltán

Ennek most vége. A könyves szekér eltűnt, pár napja elvitték. Eladót kerestek már egy ideje, úgy hallottuk, hogy nettó 1200 forintos órabérért. Nem túl sok, de egy útkereső fiatalnak vagy munkáját vesztett idősebbnek talán megfelelhetett volna. Csupán viszonyításul: 2022-ben a garantált bérminimum nettó órabére 995 forint. Igaz, a munka nem volt könnyű. Hóban, szélben, kánikulában helytállni, a könyvek iránti elhivatottságot, az általános olvasottságot, tájékozottságot sem nélkülözve. Akadt néhány jelentkező, de láthatóan nem jött össze senkivel a megállapodás.


Szomorúan köszönjük meg az eddigiek munkáját, a szekér és ők sokunknak hiányoznak máris. Kár, hogy Európa Kulturális Fővárosa szegényebb lesz egy üdítő színfolttal, a könyvolvasók kedvelt helyének története itt és most véget ért. A Gutenberg-galaxis ettől még nem fog összeomlani, de a könyv sokkal kevesebb veszprémi számára lesz megfizethető.

Magyarországon minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta a felmérések szerint. Elérhető könyvek és az olvasás megszerettetése nélkül a számuk csak nőni fog.

Fotó: Facebook/Molnár Rack László

FRISSÍTÉS!

Olvasónk hívta fel a figyelmünket a Könyvmentők Facebook-oldalának bejegyzésére:

Kedves veszprémiek! A könyvesszekerünk megérett a felújításra, emiatt egy időre be kellett vontatnunk. Most tesszük meg, míg a téli hidegben kevesebb az érdeklődő, és munkatársnak is híján voltunk. Mire beköszönt a jó idő, tavasszal visszatérünk, és folytatjuk Veszprémben is az olvasási missziónkat! Kérdések esetén a 06-70/363-2287-es telefonszámon vagyunk elérhetőek. Köszönjük a megértést és a türelmet!

a Könyvmentők csapata


[fbcomments]