Közérzet · 2016.04.08.

NÉPSZAVAZÁS – Veszprémben a kezdeményezők

Közös sajtótájékoztatót tartottak Veszprémben a három ellenzéki népszavazás kezdeményezői a posta előtti téren. Az esemény előtt néhány percre a Fidelitas tagjai is feltűntek, táblákkal felszerelkezve.

Tóbiás József MSZP-elnök azt hangsúlyozta, az elmúlt öt évben nem engedte a kormány, hogy az emberek véleményt mondjanak az életüket érintő kérdésekről, így a háromigenes népszavazás a választás szabadságáról szól. Gőgös Zoltán, az MSZP megyei elnöke, a földvédelemről szóló kérdés benyújtója szerint a kormány próbálja akadályozni a népszavazás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését, például közterület-használati díjjal, de ez amellett, hogy a demokrácia sárba tiprása, még jogszabályellenes is.


Nyakó István MSZP-s politikus, a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazás kezdeményezője szerint három „szabadságról” szól a voksolás: a választópolgárokról, a munkavállalókról és a vállalkozókról. Úgy vélte, a Fidesz visszavonulása megkezdődött Orbán Viktor azon bejelentésével, hogy megkérdezik a szakszervezeteket az ügyben, amit a döntés előtt nem tettek meg. Szerinte vissza fogják vonni maguktól a törvényt.

[stextbox id=”grey”]

Erőtlen demonstráció

politika7

Gőgös Zoltán és Kész Zoltán nem egyedül érkezett a sajtótájékoztatóra: mintegy tízfős tüntetőcsoportocska loholt a nyomukban. Az alig néhány percig tartó táblás tiltakozás kissé erőtlennek tűnt, mert míg a „nagyok” ezt úgy csinálják, hogy a kifogásolt sajtótájékoztató teljes ideje alatt jelenlétükkel tiltakoznak, addig a Fidelitas aktivistái pár perc után szétszéledtek. A kétmilliós bérplafonról szóló, Lopásgátló voksolás elindítója, Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidelitas, vagy ahogyan ő nevezte, az Új Nemzedék Központ (írásunk itt) tüntetői nem bírtak többet várni.

[/stextbox]

 

Drahos Nikolett


[fbcomments]