Közérzet · 2023.02.04.

Népi időjóslás: Megmondta a medve

Na, ugye? Hülyeség, de azért van benne valami? A népi időjóslás szerint, ha február 2-án, gyertyaszentelőkor kijön a medve a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor visszamegy, mert hosszú tél lesz.

Mesésen fogalmaz a népi időjóslás, miszerint „ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és jó időt talál, visszaballag, és a másik oldalára fordulva tovább alszik, mert tudja, hogy a télnek nincs vége, még csak ezután jön az igazi hideg!” (Jung Károly Régiek kalendáriuma). Logikus: ha süt a nap, akkor meglátja az árnyékát. Lényeg, hogy az évszázados megfigyelések szerint, ha február 2-án jó idő van, akkor utána jön még a téli fagy. Ami lám, most is így alakul, erre mifelénk is. A meteorológiai előrejelzés szerint a szélvihar fagyos mínuszokat hoz a következő napokban.

A mai állatkerti medvék, persze minden nap kijönnek a barlangjukból, ha ételt látnak a kapu előtt. Egyébként sem alszanak téli álmot, csak lelassulnak télen. De a népi megfigyelésben a lényeg nem is a medve, hanem a február 2-i jó idő.


Mit mond még a Régiek kalendáriuma Jung Károly gyűjtésében? Sorolja a február 3-i, Balázs-napi szokásokat, amik a járványos betegségek elűzésére szolgáltak. Aztán: február 5., Ágota napja és február 6., Dorottya napja között a hagyomány időjárás változást jósol: „Ágota még szorítja, de Dorottya majd tágítja.” Meglátjuk, idén is enyhül-e az időjárás Dorottya után?

Február második hetében szintén lesznek a népi időjóslás szempontjából is jeles napok, de ezek főleg a mára szinte majdnem teljesen eltűnt pásztorok világát érintik. Február 11. volt a pásztoroknál a kígyók ünnepe. Látszik, hogy mitől tartottak a legjobban.

Február 14-én jön Bálint napja, a szerelmesek napja, ami angol nyelvterületről érkezve Valentin-napként hódít nálunk is. De persze, mint minden jeles nap, időjóslásra szolgál ez is. „Ekkor szólalnak meg a verebek, a tavasz közeledtét jelezve”. „Ha ezen a napon összejönnek a verebek, veréblakodalmat tartanak, akkor jó idő várható” – így a kalendárium.

Én meg arra gondolok, hol láttam utoljára verebeket ugrabugrálni a porban? A kocsiúton biztos nem. Talán a csopaki strandon tavaly nyáron. A verebek is eltűntek, nem csak a fecskék. Hogy lesz itt akkor jó idő?


[fbcomments]