Közérzet / Egyéb · 2016.05.13.

NEMZETPOLITIKA – Éjszakai egyetem a várban

A Pannon Egyetem Filozófia, Történettudomány és Antropológia Intézetének szervezésében az Éjszakai egyetem rendezvénysorozat e tanévi utolsó előadója Potápi Árpád János államtitkár volt, aki a kormány nemzetpolitikájáról tartott előadást. A zsúfolásig megtelt teremben a nagyszámú érdeklődő miatt a szervezőknek pluszszékekről is gondoskodniuk kellett.

Az alaptörvény értelmében Magyarország felelősséget vállal a határon kívüli magyarokért is. Potápi Árpád – tolmácsolván a nemzetpolitikai államtitkárság álláspontját is – kiemelte, hogy nem tehetünk különbséget magyar és magyar között, mindegy, hogy a külhoni magyar mi okból kérelmezi az állampolgárságot. A külhoniak közül a legtöbb állampolgársági esküt a csíkszeredaiak, szabadkaiak és a kolozsváriak tették. Ismeretes, hogy ha a szülő magyar állampolgárságot kap, akkor a következő generáció, tehát a születendő gyermekek automatikusan magyar állampolgárok lesznek.


A nemzetpolitikai stratégia, amelynek feladata a közösség gyarapítása, folyamatosan változik, attól függően, hogy mennyien vagyunk. A 2014-es mérések óta egy kis túlzással 13 millió magyar él a Kárpát-medencében. A külhoniakkal együtt 15 millióan vagyunk, viszont ez a szám folyamatosan csökken.

A tematikus évek program, amely jelenleg is fut, a 2016-os évet a külhoni magyar fiatal vállalkozók évének nyilvánította. Ebben a programban minden 41 évnél nem idősebb vállalkozó vagy vállalkozást indító fiatal pályázhat.

egyetem2

Az államtitkár két fontos programot emelt ki. A Kőrösi Csoma Sándor program legfontosabb célja a Magyarországgal való kapcsolattartás ösztönzése. A programon belül magyarnyelv- és néptáncoktatás is működik, valamint a résztvevők cserkészvezetői és rendezvényszervezői szerephez is juthatnak. A program 24 országot ölel fel és mintegy száz embert érint, hat, illetve kilenc hónapos ciklusokban. A Petőfi Sándor program pedig a szórványmagyarságot segíti és a volt Monarchia területére terjed ki. A nemzetpolitikai intézményrendszert egyébként a Bethlen Gábor Alap, a Magyarság Háza, valamint a Nemzetpolitikai Kutatási Intézet képezi, a legjelentősebb fórumok pedig a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács.

Riskó Annamária


[fbcomments]