Egyéb · 2015.09.25.

Nemesvámos és Tusnád közös ünnepei

A csaknem 900 kilométeres távolság, amely elválasztja Nemesvámost és az erdélyi Tusnádot, szinte semmit sem jelent. A két település polgárai az elmúlt tíz esztendő során szoros kapcsolatot teremtettek egymással, meghitt barátságok születtek a közös ünnepek és élmények során.

Tusnád községgel a testvértelepülési kapcsolat 2005-ben jött létre, amelyet 2011-ben ünnepélyes keretek között megerősítettek. Azóta a két település önkormányzatának küldöttségei és a lakói rendszeresen vendégeskednek egymásnál. Így volt ez idén is, Nemesvámos Község Önkormányzatának meghívására a tusnádiak kilencfős delegációja érkezett, és augusztus elsején részt vett a testvértelepülés hagyományos falunapi ünnepségén. A rendezvény kiváló alkalom volt régebbi kapcsolatok felelevenítésére, találkoztak rég nem látott ismerősök és új barátságok születtek. A színes programkavalkád részeként a vendégek ellátogattak a kulturális térként is működő balácapusztai római kori villagazdaságba és romkertbe, valamint balatoni kiránduláson vettek részt.


A nemesvámosi küldöttség, viszonozván a testvértelepülés látogatását, szeptember 10-én utazott el Tusnádra. Vendéglátóik a vámosiakat – akik ugyancsak falunapi programra érkeztek – nagy szeretettel fogadták. A szabad programok keretében a túrázni vágyók és a kultúra iránt érdeklődők bejárták a környéket: ellátogathattak a méltán híres Csíksomlyóra, jártak a csíksomlyói kegytemplomban, voltak Csíkszeredán és kirándultak a Szent Anna-tóhoz is. Belecsöppentek egy főzőversenybe is, közben megkóstolhatták a jellegzetes erdélyi ételeket, a puliszkát, birkapörköltet, csorbalevest és a háromféle darált húsból készült „mics”-et, valamint természetesen az elmaradhatatlan kokojzát (áfonyapálinkát) is. A három napig tartó gazdag programsorozat során részt vettek egy Svájcból érkezett tűzoltóautó ünnepélyes átadásán is.

jpeg04

jpeg02

jpeg03

Az elmúlt években olyan barátságok születtek, amelyek tovább szilárdítják Nemesvámos és Tusnád kapcsolatát. A két település vezetői azt szeretnék elérni, hogy a jövőben a polgárok szélesebb körében is kialakuljanak a jó kapcsolatok, és időnként saját szervezésben is látogassák meg egymást.

Nemesvámos Község Önkormányzata 2015. június 19-én nyújtotta be pályázatát a Bethlen Gábor Alap által kiírt Testvértelepülési programok és együttműködések című pályázati felhívásra. A benyújtást követően pályázatukat a Bethlen Gábor Alap Bizottsága 2015. július 20-i támogatói levele alapján 800 000 forint összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Az elnyert támogatásnak köszönhetően lehetőségük nyílt vendégül látni tusnádi barátaikat, illetve a programsorozat következő állomásaként meglátogatni Tusnádot, mint testvértelepülésüket.

A pályázat azonosítószáma: MKO-KP-2-2015/1-000039 

bga-fekvo.png.xhtml

(x)


[fbcomments]