Közérzet / Életmód · 2015.08.27.

Nem zabálni, csipegetni kellene?

Megrekedt a hetvenes években a balatoni vendéglátás – nyilatkozta a közelmúltban a sajtónak egy jó nevű, Balaton környéki étterem tulajdonosa, akinek a „haja égnek áll” a tóparti strandbüfék „hurka-, kolbász-, palacsinta-, lángos-, pörkölt-, gulyáskínálatától”. Szerinte talán jó lenne átállni könnyű zöldség- és gyümölcssalátákra, sajtspecialitásokra, mert a nagy melegben nem jó „beebédelni”, inkább csipegetni kellene.

Csakhogy nem csupán a túltengő nosztalgiánk miatt vagyunk hajlamosak rózsaszínben látni az isteni vagy éppen istentelen, sokszor átkozott és megannyiszor áldott, a hőségben az 50 fokos konyhában értünk szorgoskodó, ügyeskedő büféseket és büféket, hanem a zsebünk miatt is. Az említett vendéglőben ugyanis egy menü kilencezer forint. Aztán lehet csipegetni.


hekk

Mostanában nagy nevű vendéglősökké vált újgenerációs vállalkozók kérdőjelezik meg a több évtizede gürcölő kis családi vállalkozások létjogosultságát. Csak nem a hekk, a kolbász és lángos népszerűsége miatt nem tudják érvényesíteni „verébadagokat” súlyos ezrekért kínáló étlapjaikat? Jól menő vállalkozók maroknyi csapata szövetségbe tömörülve, nagy médiafelhajtással próbálja vélt vagy valós igazát a közvélemény elé tárni, s ehhez sajtósok hada asszisztál még úgy is, hogy évtizedes tényeket hagy figyelmen kívül. Van számukra egy rossz hírem: a kínálatot még a strandi büfékben is a kereslet befolyásolja, és amíg kereslet lesz az általuk leszólt termékekre, addig a kínálat sem fog változni. Nem mellékes, hogy keresletet a pénztárca vastagsága is erősen befolyásolja.

Így fordul elő, hogy a nyaranta kétszer-háromszor a partra lejutó családok nem nagyon tépelődnek azon, hogy a családi strandolás közepette mit is válasszanak. Betérjenek-e a puccos vendéglőbe, garantáltan minőségi anyagokból elkészített harcsafilét enni lecsós kölessel négy és fél ezerért, vagy – miután a „gagyi uralja a Balatont” – inkább sorba álljanak egy-két ezerért a sajtos-tejfölös lángosért és egy adag hírhedt sült hekkért.

4539langosos-balcsi

Nemrég húsz ismert balatoni pénzember, borász és vendéglátós jelképesen a tó közepén alakította meg a Balatoni Kört, hogy terveik szerint összefogásukkal, a helyi termékekre építő régióközpontú gasztronómiával magasabb szintre emeljék a vendéglátást. Ennek a körnek a tagjai olyan emberek, akik az elitet képviselve egyfajta etalont kívánnak mutatni, „tudatosan egységes arculatot teremteni, egységes logó alatt”, amivel nem is lenne baj, ha az arculatkialakítás során békén hagynák a balatoni nyarak sava-borsát adó magyaros(?), még megfizethető kategóriát jelentő büféket.

d7U5qgy

A történetünk nemcsak a pénztárcáról, hanem a hagyományról is szól. Jól tudjuk, hogy a strandbüfés ételek megközelítőleg sem első osztályú anyagokból készülnek, de nem is ezért szeretjük őket. Azt sem állíthatjuk, hogy nincs szükség a Balatonnál az elit éttermekre, a csúcsminőségre, éppen ellenkezőleg. Ám ha az elit törekvései maradéktalan sikerrel járnak, akkor unokáink már csak hallomásból és fényképről fogják ismerni a jó hekkfilét és  a fokhagymás lángost.

Talán békén kellene hagyni a büféseket és minket is, legfeljebb egészségtelenül fogunk jóllakni.

nyéki/gombás


[fbcomments]