Életmód · 2015.10.19.

Nem tévedés: szezonnyitás Csopakon

Kiadták az ősszel/télen is nyitva tartó vendéglők, bisztrók, borászatok, cukrászdák térképét, és meghirdették az őszi/téli szezont a csopaki, füredi borvidék ambiciózus szakemberei, akik vallják, most is legalább annyira élvezhető a balatoni táj, mint nyáron. Csak másként. Deli János ötletgazda, a csopaki Márga bisztró társtulajdonosa azt mondja, minél összehangoltabban dolgoznak, annál inkább dübörög az északi part.

A szombati szezonnyitó partin, amelyet a csopaki strandon tartottak, elhangzott: Veszprémet is beleértve ez a legizgalmasabb környék a vendéglátásban, két-három év alatt sehol másutt nem nyílt ennyi jó étterem, ennyi jó borászat, mint éppen itt, Tihany– Balatonfüred–Csopak–Paloznak–Alsóörs arany háromszögében. Hogy ez így összejött, erre koccintottak a térség borászai, vendéglősei, séfjei és gratuláltak maguknak.

A nagy csapat, avagy a füredi–csopaki borvidéken sok dudás megfér egy csárdában

A nagy csapat, avagy a füredi–csopaki borvidéken sok dudás megfér egy csárdában

Kreativitásukat és az itteni vendégjárást nagyban ösztönzi, hogy errefelé vannak azok a szőlőhegyek, amelyek dűlőútjairól élvezhető legjobban a Lóczy Lajos által Riviérának nevezett lejtők szépsége. A táj, a látvány novemberben és decemberben is lenyűgöző. Kerékpározni, lovagolni, sétálni, borozni, wellnesskúrát venni ilyenkor is lehet, sőt, talán jobban is esik, mint a nyári melegben. És a szánkózásról még nem is beszéltünk! Kitűnő menüvel készültek a vendégvárók, például a csopaki Márga étlapján ilyen előételek sorakoznak: céklakrém tormahabbal, kacsamájterrine, fügechutney és vaddisznófasírt szegfűgombával, majd sütőtökkrémleves gesztenyével, és így tovább egészen a crème brûlèe-ig kékfrankosfagylalttal és mandularopogóssal.

Az őszi menü még a nyárinál is jobban sikerült, állítja Deli János

Az őszi menü még a nyárinál is jobban sikerült, állítja Deli János

Jásdi István neves borász is támogatja a fiatalok kezdeményezését, ami nem esik nehezére, hiszen az ő borászata már régtől fogva nyitva van ősszel és télen is. Kérdésünkre kiemelte, sürgősen mikrobuszjárat kellene, amely összekötné egymással ezeket a vendéglátóhelyeket. Ezt már egyébként sokszor elmondta, de valahogy nem sikerül realizálni. Egy érdekes történettel is megajándékozta a parti résztvevőit, egyben meginvitálva őket a vasárnapi misére, amelyet egy bizonyos Guden borász, kisbirtokos lelki üdvéért tartanak a paloznaki katolikus templomban, pótolván az évszázados elmaradást. Jásdi azt mondja, Guden páratlanul érdekes történetéből kiváló borászati eseményt szervezhetnének.

Jásdi István ismert borászt a szomszédos Homola Pincészet standján kaptuk lencsevégre. Összefogásban az erő

Jásdi István ismert borászt a szomszédos Homola Pincészet standján kaptuk lencsevégre. Összefogásban az erő

„1079-ben Szent László király táborában volt egy paloznaki Guden nevű vitéz, aki Henrik császár ellen indult a pozsonyi csatába. Végrendelkezett, ha elesne, a paloznaki szőlőbirtokát a vinitor családokkal együtt a veszprémi káptalanra hagyja. Az okirat szerint ennek egyetlen feltétele volt, hogy a paloznaki plébánián évente mise mondassék a lelki üdvéért. Kollégám, Molnár Szabolcs fölépített egy kis birtokot, amelynek egyik darabja a paloznaki egyháztól bérelt Guden-birtok. Ennek kapcsán megnézték ügyvéd barátunkkal a latin nyelvű végrendeletet, és ebből kiderült, hogy a misét, amely a hagyaték ellenértéke, évszázadokon keresztül nem mondatták el Guden lelki üdvéért. Ezért tavaly ősszel a paloznaki plébánián Ajtós atya Szabolcsék kezdeményezésére misét mondott Guden lelki üdvéért. Mostantól minden évben, így a mai napon is megcselekszik, amit a végrendeletben a vitéz borász kért. Ez egy akkora történet, amilyen az európai bortörténelemben nemigen akad. Én személy szerint legalábbis nemigen találkoztam ilyen történettel. Meggyőződésem szerint sokkal jobban lehetne használni a balatoni és a magyar idegenforgalomban is” – nyilatkozta Jásdi István. Szóval nemcsak természeti, de történeti értékekben is gazdagok vagyunk, még mindig van felfedeznivalónk.

A füredi Sparhelt bisztró stílusos asztala a csopaki partin

A füredi Sparhelt bisztró stílusos asztala a csopaki partin


[fbcomments]