Gazdaság / Egyéb · 2022.08.16.

NEM MINDENKI ÖRÜL – Kínai akkugyár Debrecenben

Eksztatikus ájultságig fokozták némelyek a lelkesedést a kínai akkugyár tervezett debreceni megépítéséről szóló és még a legkevésbé sem végleges bejelentés kapcsán – írja a debreciner.hu.

Bár már két hónappal ezelőtt is kész tényként kezelte az iparági kommunikáció, mégis nagy hírverés követte a minapi bejelentést, hogy hála Kínának, Debrecen akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik.

A honi média legnagyobb szereplői is valójában csak az állami hírügynökség tudósítását ismertették. A címét színezték, fokozták, de megszólaló szakértők nem hallatták a hangjukat. A lap szerint számos megválaszolatlan kérdés merült fel a kínai akkugyár kapcsán. Például miért nem számol be erről a példátlan és történelmi gigaberuházás lehetőségéről a kormány, a minisztérium hivatalos kommunikációja?


Csak kérdések vannak

Fotó: vezess.hu

Felmerült az a kérdés is, honnan kerítenek kilencezer munkást csak ebbe az egyetlen debreceni gyárba? Arról nem is szólva, hogy a különböző alkatrészeik gyártása állítólag igen környezetszennyező, veszélyes, sok víz felhasználásával járó folyamat.

A lap többször foglalkozott a témával, például a föld napja alkalmával. Ezek a beruházások a Debrecent övező mezőgazdasági területekből vesznek el újabb szeleteket. Ráadásul egy olyan korszakban, amelynek legnagyobb kihívásait a klímaváltozás, az ökológiai sokféleség eltűnése és ezekkel összefüggésben a társadalom megfelelő mennyiségű egészséges élelmiszerrel való ellátása állítja az ország elé.

Kiemelt kormányzati beruházás titkosítás alatt

Érdemes meghallgatni az Egy monstrum árnyékában című videót, amelyben a gödiek mondják el tapasztalataikat a településre ráépült gigaberuházásról. Feltételezhetően hasonló környezetet teremt a tervezett debreceni kínai akkugyár is.

Nem lehet elzárni a nyilvánosság elől a gödi akkumulátorgyár vízmonitoring adatait és a katasztrófavédelmi hatóság vizsgálati jegyzőkönyveit – mondta ki a bíróság abban a perben, amit a szerző indított az Átlátszó közérdekű adatigénylésének megtagadása ügyében. Az ítélet nem jogerős.

Fotó: Totalcar


1 Response

  1. tjk szerint:

    Erdőirtás, vízszennyezés, termőföld tönkre tétele, mérgezések. Ez mind NEM a szakemberek műve! Őket meg sem kérdezték! Miért? Mert odafönn mindenki jobban ért mindenhez.
    A valódi tudás már nem számít!

[fbcomments]