Nem lett olcsóbb, állítólag drágább sem?

Valamiféle államosításnak tűnik, hogy januártól településenként csak egy szervezet foglalkozhat temetkezéssel és az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokkal, Veszprémben természetszerűen ez a veszprémi Temetőgondnokság, amely a közüzemi szolgáltató keretein belül működik. Szándékos kiszorításról szó sincs, állítja ugyanakkor portálunknak a VKSZ Zrt. illetékese.

Kerítésen kívül szabad a vállalkozás


A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. az utóbbi időben már igyekezett visszafogni a többi kegyeleti szolgáltatót. Egyebek között nem engedélyezte, hogy a teljes folyamatot elvégezzék, a sírásást, hantolást nem engedte át, aztán egyre több szolgáltatást vett át, illetve kedvezményt ajánlott annak, aki ezeket tőle rendeli meg, és felárat kért, ha mástól. A korábbi jogszabályok szerint temetkezési vállalkozásnak nem lehet irodája a temetőn belül, s úgy hírlik, a megyeszékhelyen működő kegyeleti vállalkozásoktól az utóbbi években már sorra elcsábította az önkormányzati társaság a magáncégek legjobb alkalmazottait.

Ezentúl a temetőben magánvállalkozások nem tevékenykedhetnek, a kerítésen túl élhetnek a szabad vállalkozás európai alapjogával

Ezentúl a temetőben magánvállalkozások nem tevékenykedhetnek,
a kerítésen túl élhetnek a szabad vállalkozás európai alapjogával

Sérült az európai alapjog?

Az ellenzéki pártok képviselői közleményeket adtak ki, amelyekben súlyosan sértőnek minősítették az említett szabályozást. Szerintük emiatt drágább lesz a temetkezés és vállalkozások is tönkremehetnek. Wágner László, a Veszprémben működő temetkezési vállalkozások szóvivője szerint a vállalkozók azt kifogásolták leginkább, hogy velük senki nem egyeztette az önkormányzat elképzeléseit. Tavasszal találkoztak a vállalkozók a polgármesteri hivatal vezetőivel, de álláspontjaik nem közeledtek, s hogy lezárult a vita, azt abból tudta meg a lakosság, hogy az ingyenes városi  közleményben tudatták, ezentúl a temetőben magánvállalkozások nem tevékenykedhetnek. A kerítésen túl élhetnek a szabad vállalkozás európai alapjogával.

Szemben a „verseny szabados értelmezésével”

Köller Tamás, a VKSZ Zrt. titkárságvezetője írásban válaszolt a Veszprém Kukac azon kérdésére, hogy olcsóbb lett-e  a temetkezés, gördülékenyebb-e az ügyintézés, és milyen, a szakmában jelentkező hiányosságokat sikerült ily módon kiküszöbölni?

„A VKSZ Zrt. jogharmonizációs folyamatok eredményeként – jogszabályi és önkormányzati rendelet alapján – végzi 2015. március 2-ától, Veszprém város köztemetőin belül, a temetéshez kapcsolódó munkálatokat. (Szándékos kiszorításról tehát nincs szó. Végrehajtói vagyunk a szabályozó rendeleteknek, amely – ez személyes véleményem – az iparágban tapasztalható romló tendenciák, illetve szabad verseny, jelen esetben kényesen – sokszor jóérzést sértő  –szabados értelmezésével szemben kívánt valamiféle nívót biztosítani, egyúttal garantálni a kellő gondosságot és körültekintést a szolgáltatások színvonalában, így a végtisztesség méltóságában.)

A gyászoló családoknak természetesen a későbbiekben is módjában áll majd bármelyik kegyeleti vállalkozótól megrendelni a temetési szertartásokhoz kapcsolódó hivatali ügyintézést

A gyászoló családoknak természetesen a későbbiekben is módjában áll majd bármelyik kegyeleti vállalkozótól megrendelni a temetési szertartásokhoz kapcsolódó hivatali ügyintézést

A fent említett eljárások összességében nem jelentettek olcsóbb, de újabb és drágább tarifákat sem az eddigi vállalkozói díjakhoz képest, illetve az ügyintézésben sem kell nagyobb adminisztrációval, lassabb ügymenettel számolnia a lakosságnak. Nézőpont kérdése azonban, hogy a hiányosság felszámolása alatt mit értünk, de mi ehhez a kérdéshez nem alulról kívánunk igazodni, sokkal inkább saját normákat állítani, amely a hozzánk érkező visszajelzések alapján talán mondhatók – európai mércével nézve – elvárhatónak. Az említések, jelzők közül mi leginkább a következőket tartjuk fontosnak: együttérző, támogató, a döntést nem sürgető, humánus stb.
A gyászoló családoknak természetesen a későbbiekben is módjában áll majd bármelyik kegyeleti vállalkozótól megrendelni a temetési szertartásokhoz kapcsolódó hivatali ügyintézést, az elhunyt esetleges hamvasztási eljárását, kegyeleti kellékekkel történő ellátását, így az az állítás, hogy a verseny súlyosan korlátozódott volna, nem állja meg a helyét, de nem meglepő reakció azon vállalkozásoktól, akik amúgy egymással is állandó torzsalkodásban, vitában állnak.”


[fbcomments]