Közérzet · 2015.06.15.

Nem cián volt amúgy az eperben

Az Aldi üzletlánc a Facebook-oldalán  adta hírül a napokban, hogy norovírus fertőzést (néhány tucat vírus belélegzése vagy lenyelése elegendő a betegség kialakulásához) mutattak ki a Sweet Valley gyümölcskeverék gyorsfagyasztott eper termékében. Az áruházlánc visszahívja a már eladásra került árut, az értékesítést leállították, visszavihető a boltba stb. Erre igen élénk és szórakoztató párbeszéd alakult ki az Aldi közösségi oldalán, a legkülönfélébb kitérőkkel.

ALDI közlemáény

Ki a fene eszik fagyasztott epret az eperszezon kellős közepén? – kérdezi az egyik kommentelő, többen ingerülten ráförmednek, ne szóljon már bele senki abba, hogy ki mit eszik nyáron és mit télen, és miért ne enne ő fagyasztottat szezonban. Ha meg valaki hülye és eperszezonban nem frisset eszik, ki téríti meg a kórházi költségeket, a gyártó vagy a forgalmazó? Sopánkodik a következő, hogy akkor most mi legyen, mert ő még télen megvett egy raklapnyi mirelitet, és ha már megette a vírust, hol kapja vissza a pénzét. A pihentagyú kérdi, hogy ha a150 697 gyártási sorszámú eper fertőzött, vajon jó-e a 141 488-as gyártási számú?  És hogyan kerül a vírus a zacskóba, továbbá, miért nem pusztul el mínusz 15 fokon, és mi legyen anyuka fostos gyerekével, miközben a másik kajánul közli, most fogyasztották el családostul és „szuperül vannak”. Melinda szerint nem várható el, hogy mindent egyes eperszemet bevizsgáljanak és végtére „nem cián volt amúgy az eperben”. Ja, hogy nem volt benne cián – és jön a költői kérdés: de mióta olcsó az Aldi?  Nem sok köze van a témához, de van rá válasz is: olcsóbb, mint a tuskó(?)

Aztán következnek:

Olvassatok, mielőtt hisztiztek  –  magyarázza az okoskodó, a világ tele van norovírussal, csak nem kell lenyelni! Az Aldi meg hülye, minek figyelmeztet, ahelyett, hogy hallgatna, mint a többi multi. A másik szerint „fáj olvasni” a sok ostoba kommentet, egyébként sem kell a fertőzéshez gyártó, elég, ha beteg ember után eszünk valamit. Aztán a biokertész is előkerül, akinek a szomszédja „3x(!) permetezi a szőlőt”,  a vegyszer átszáll a biokertjére, aztán hírlevelet sem küld. És nem kap hírlevelet az igen kedves bácsitól vagy nénitől sem, akik „házilag termelt szart” adnak el nekünk.

„Tisztelt Aldi! Megkaphatnám? Pálinkának jó lesz” – írja a szellemes, a demagóg pedig úgy véli: „Semmivel sem rosszabb, mint a visszahívott autók.” De ő is kap: „Perelünk, Lalikám, perelünk?”

Miközben az Aldi szóvivője higgadtan és tárgyilagosan válaszolgat, orvoshoz küldi a betegeket, mi két gyöngyszemet válogattunk ki. Az egyik olvasó szerint a fentiek miatt kell nekünk „tízpercenként hallani a tévéből a hulladék kategóriás dalokat”, a nyelvész pedig ilyesmitől „agyfr@szt” kap, mert a kérdéses gyümölcs nem is eper, hanem szamóca, mint ahogyan a kiwi  sem gyümölcs, hanem egy futómadár.

gg–roll


[fbcomments]